Rødt-leder Bjørnar Moxnes under en debatt holdt på Nye Deichman i Oslo tidligere denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ikke gå inn i en rødgrønn regjering etter valget i 2021, men lanserer tanken om en avtale med Ap og Sp om viktige politiske saker.

Ifølge Klassekampen er Moxnes inspirert av hva som har skjedd i Danmark. Der har det regjerende Socialdemokratiet inngått en avtale med de mindre, rødgrønne partiene i Folketinget.

Målet for Rødt er å hindre at en eventuell mindretallsregjering bestående av Ap og Sp søker støtte fra høyresiden. Dersom Ap og Sp danner en mindretallsregjering uten en avtale, vil Rødt anse seg som i opposisjon, ifølge Klassekampen.

I Danmark gjorde Enhedslisten, det mest venstreorienterte i partiet i Folketinget, det klart at det ville gå aktivt mot en sosialdemokratisk regjering dersom det ikke fikk noen avtale. Moxnes sier det ikke er avgjort om Rødt vil gjøre det samme her i landet.

– Det vil være en del av diskusjonen i partiet: Både om vi ønsker en avtale, hva slags avtale og hva som skjer hvis vi ikke får noe, sier Rødt-lederen.Bestill Kent Andersens store klimabok her!