Statuen av Hans Egede ble vandalisert i Nuuk, Grønland, 21. juni 2020. Nå har en folkeavstemning avgjort at statuen skal bli stående. Foto: Hans Peter Kleemann/via REUTERS/NTB Scanpix

Statuen av den dansk-norske presten og misjonæren Hans Egede blir stående på sokkel i Grønlands hovedstad Nuuk, slo kommunestyret fast tirsdag kveld.

Statuen skal ikke flyttes én meter fra sin plass i Nuuk, slo kommunestyret fast på tirsdagens møte.

Statuen har vært gjenstand for stor debatt etter at både den og en annen statue av Egede som står ved Marmorkirken i København, fikk rød maling helt over seg og påmalt ordet «avkoloniser».

Debatten om statuen – og mannen – har kommet i kjølvannet av lignende debatter og protester i blant annet USA.

Kritikere mener at statuen er et uttrykk for Danmarks historiske bakgrunn som kolonimakt. Statuen representerer kolonimakten og danskestyret, hevder de.

I en folkeavstemning som ble avsluttet 21. juli, svarte 62 prosent at de vil beholde statuen i Nuuk. 38 prosent svarte at statuen må fjernes. Resultatet av avstemningen ble overlevert til kommunestyret, som altså tirsdag slo fast at statuen blir stående.

Hans Egede ble født i Harstad og levde fra 1686 til 1758. Han reiste til Grønland, der han jobbet for å omvende urbefolkningen til kristendommen og startet koloniseringen av landet.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.