Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Daglig leder ved Legevakt Vest i Oslo, Kari Lise Jacobsen Eidjar, advarer mot at stadig flere pasienter lyver om korona-mistanke.

Eidjar skriver i et leserinnlegg i Aftenposten at stadig flere pasienter viser en dårlig holdning til smitteverntiltakene. Hun skriver at legevakta opplever flere som lyver om karantene eller symptomer både på telefon og ved ankomst til klinikken.

– De utsetter andre for smitte og sykdommer, uten at det ser ut til å bekymre dem et øyeblikk, skriver hun.

Eidjar ber myndighetene innføre testing av alle som har vært i røde og gule land. Hun ber også om at feriereiser til utlandet begrenses, at det blir obligatorisk med munnbind i offentligheten og at kommunenes testkapasitet må økes, særlig i Oslo.

Helseminister Bent Høie sier til Aftenposten at han er overrasket hvis mange lyver om koronasymptomer eller karantene. Han vil ikke ta fram pisken ennå, men understreker at smittevernloven har straffebestemmelser for lovbrudd som legen advarer mot.

– Historien har lært oss at å bli sint og påføre folk skam, virker mot sin hensikt: Færre søker hjelp og tester seg, og flere vil holde seg skjult.
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂