Lavintensitetskrigen pågår fremdeles. I tillegg til drap, voldtekter, gjenoppgjør, ran og bilbranner, så brenner også skolene i Sverige. I Skåne har det vært spesielt mange skolebranner det siste halvåret.

Bare i byen Lund, litt nord for Malmö, har det siden årsskiftet vært 55 påsatte branner som er blitt politianmeldt. Skoler, søppelrom og personbiler er mål for ildspåsetterne.

I 2019 ble over 30 personbiler skadet i brann i Lund i løpet av bare én måned.

– Vi har haft bränder i Lund under en längre tid, sier Ewa-Gun Westford, pressetalskvinne ved politiet.

«Ekspertene» sier at brannene skyldes at folk er frustrerte, fortvilte og forbannede. De forstår ingenting av gjeng-territorium og andre kulturer. Ingela Kolfjord er rettssosiolog og lektor i kriminologi ved Malmö universitet:

– Jag tror definitivt att det här är ungdomar som inte hittat sin plats i samhället. Som känner av att de inte accepteras, att klimatet har hårdnat och att de ständigt blir sedda som ”de andra”. Bilbränder är inte bara ett sätt att visa sitt missnöja utan ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad.»

Onsdag kveld var det Hjärups Montessoriförskola utenfor Lund som ble påtent. Bygningen sto ikke til å redde.

– Det finns ingen naturlig orsak. Vi betecknar branden som anlagd, sier Ewa-Gun Westford, presstalskvinne hos politiet.

Det var en vekter som oppdaget brannen. Slukkingen pågikk hele natten. Andre skoler i Lund har også ødelagt i branner i det siste: Mårtenskolan, Lerbäckskolan og Järnåkraskolan.

– Vi försöker hitta likheter och skillnader mellan bränderna, sier Ewa-Gun Westford

Ingen er mistenkt eller anholdt i forbindelse med brannen onsdag kveld.

Expressen     Sydsvenskan

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.