Stor utrykning i Sarpsborg natt til onsdag. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Mannen som angrep tre kvinner med kniv Sarpsborg tirsdag kveld, er en 31 år gammel somalier, skriver VG. Han var innblandet i en alvorlig voldshendelse utenfor moskeen i 2016. Han har en psykiatrisk forhistorie med innleggelse for paranoide vrangforestillinger.

Kvinnen som ble drept, var en 50 år gammel kvinne som satt og ventet i en bil ved bussholdeplassen i sentrum.

Politiet sier at de har fått bekreftet at siktede har en relasjon til de to skadede kvinnene, men ikke til kvinnen som er drept.

Mannen ble sendt til lege og innlagt på sykehus. Det er berammet avhør kl. 15.00, men det er uklart om han stiller.

Ifølge tiltalen skal den nå drapssiktede mannen ha slått en mann flere ganger i hodet med en jernstang eller lignende, etter en uoverensstemmelse utenfor moskeen i Sarpsborg.

Den drapssiktede skal den gang ha hevdet at den fornærmede mannen overvåket hans bolig, og at han slo mannen fordi han ble sint etter å ha blitt kalt «Hei, din homo».

Slik VG gjengir rettssaken, har retten lagt til grunn hva det somaliske miljøet anser for å være en grov krenkelse. Det må være en jurdisk nyskapning. Det virker også påfallende at man frifinnes for vold fordi også den andre part brukte vold.

Retten la til grunn at uttalelsene fra begge de to involverte blir ansett som alvorlige krenkelser i det somaliske miljøet, og at grovheten i ytringene og voldsbruken var tilnærmet lik fra begge parter.

Han ble derfor frifunnet for forholdet.

Ville det ikke vært naturlig om begge ble dømt?

En bekjent sier at mannen var ensom og uten sosialt nettverk.

En mann som kjenner siktede, forteller til VG at 31-åringen manglet et sosialt nettverk. Han forteller at mannen skal ha slitt med psykiske lidelser og ikke hadde så mange rundt seg lenger.

Denne «ensomheten» kostet en kvinne livet, og en annen, av utenlandsk opprinnelse, ligger hardt skadd.

 

Frikjent i voldssak i fjor: Har fått psykiatrisk behandling tidligere
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.