Frankrikes statsminister Édouard Philippe har varslet at han går av. Foto: Reuters / Christian Hartmann / NTB Scanpix

Frankrikes statsminister Édouard Philippe og resten av regjeringen går av, opplyser kontoret til president Emmanuel Macron.

Philippe leverte sin avskjedssøknad til Macron fredag, opplyser Élysée-palasset. En ny statsminister skal utnevnes i løpet av få timer.

Årsaken er at Philippe blir ordfører i byen Le Havre etter lokalvalget tidligere i år, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det har lenge vært ventet at Macron ville gjøre endringer i regjeringen. Hans sentrumsregjering har slitt med synkende oppslutning i lang tid, og han har lovet å «gjenskape» seg selv etter koronakrisen.

Det har blitt spekulert på om Macron vil forsøke å få en ny regjering som heller mer mot det rødgrønne. Som følge av koronautbruddet trenger Frankrike å gjenreise økonomien, samtidig som lokalvalget viste en sterk vekst for De grønne og klimasaken. Macrons egen sentrumsparti tapte i alle de store byene.

Philippe har vært Frankrikes statsminister siden mai 2017 og tilhører det borgerlige partiet Republikanerne.

Macron har to år igjen av sin periode og trenger å komme på offensiven både når det gjelder økonomiske spørsmål og klimasaken for å øke oppslutningen fram mot neste valg.

Allerede før lokalvalget hadde Macron planlagt en rokering i regjeringen.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.