En godt voksen mann i fullt drag-kostyme vises i NRK Supernytt. Barneprogrammet viser også intervju med en ti år gammel jente som definerer seg som bifil. Barns rett til vern om sitt privatliv må vike for NRKs ideologiske kjønnsaktivisme. Skjermdump NRK Supernytt

I anledning Pride-feiringen har NRK Supernytt lagt ut en video av ti år gamle Guro som definerer seg som bifil. Det er sviktende av NRK å vurdere at en offentliggjøring av tiåringens seksualitet er i  barnets interesse.

Alle barn har, i likhet med voksne, krav på vern om sitt privatliv. Dette vernet er enda litt sterkere for barn, fordi de er mer sårbare enn voksne.

En av de viktigste rettighetene et barn har er at hensynet til barnets beste skal være det avgjørende i alle avgjørelser som tas for og om barnet. Er det i gjeldende barns interesse at hennes seksuelle legning blir belyst i nasjonale medier? Selv om jenta er så liten at hun kanskje ikke bryr seg om at hennes historie om hvem hun forelsker seg i blir publisert, kan det oppleves som krenkende og pinlig når hun kommer i tenårene.

Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband reagerer også på NRKs publisering av ti-åringen:

– Det er trist fordi det er en seksualisering av barn, og jeg hadde forventet at NRK beskyttet et barn mot seg selv i en slik situasjon, sier Ottosen til avisa Dagen.

Og nettopp behovet barnet har for å beskyttes mot seg selv, blir ikke ivaretatt av statskanalen. Man kan enkelt påpeke at det er foreldrene som har samtykket til opptak og publisering, men samtidig er det en rimelig forutsetning at foreldrene har tiltro til at landets tyngste medieaktør har gode vurderinger for hva som er barnets beste. Primært er det statskanalen som svikter, og bruker ti år gamle Guro som en rekvisitt i ideologisk påvirkning av barn.

– For en tiåring handler ikke forelskelse om sex, og det er ikke seksualisering av barn å omtale dette. Derimot er det å ta barn og barns liv på alvor, skriver fungerende redaktør i NRK Super, Joakim Vedeler, i en epost til NTB onsdag morgen.

Uttalelsen vitner om den manglende etiske vurderingsevnen som ligger bak Pride-aktivismen NRK ønsker å gå i front for. Å ta barn og barns liv på alvor handler om å beskytte dem mot seg selv når det er nødvendig, ikke å gi dem mikrofonen fordi det passer NRKs agenda. Barndom er en sårbar tid der de har mange ulike tanker om identitet og tilhørighet, uten at identiteten dermed er manifestert.

I prepubertal fase har barn ofte tanker om at de liker begge kjønn, uten at det har særlig betydning for deres voksne seksualitet. At NRK lar et barn definere seg som bifil, framstår kunnskapsløst også i dette henseende.

NTB har fått en uttalelse fra sexolog Esben Esther Pirelli Benestad, som sier at det ikke er NRK som snakker om jenta – hun snakker om retten til å få være seg selv.

– Jeg vil si at jenta seksualiserer seg selv. Barns seksualitet er forskjellig fra voksne sin seksualitet, men er likevel eksisterende. Vi må ikke avseksualisere barn, sier Benestad.

Nei, det er ingen grunn til å avseksualisere barn, men det er heller ingen grunn til å utnytte en ti-årings manglende evne til å verne om eget privatliv. Det må og skal være statskanalens oppgave å ivareta barnets interesser. Barn skal ikke være rekvisitter i voksnes aktivisme, og slett ikke i NRKs identitetspolitiske påvirkningsprosjekt.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.