Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

Justisminister William Barr varsler at det vil komme nyheter fra Durham-etterforskningen av spionasjen mot og overvåkingen av Trump-kampanjen i 2016 før sommeren er over.

Barr uttalte seg til Maria Bartimoro i programmet Sunday Morning Futures.

Det betyr at velgerne får anledning til å ta stilling til det som kommer frem, før valget.

Statsadvokat i Connecticut, John Durham, har oppdraget med å trenge til bunns i FBI, CIA og Justisdepartementets egen rolle i spionasjon mot Trump.

Hvis noen skal stilles for retten, må det finnes bevis, sa Barr.

Bevisst sabotering

Obama utvidet drastisk gruppen av mennesker som kunne lese hemmelige etterretningsrapporter. Det økte risikoen for lekkasjer enormt. Hvilket var meningen.

En annen effekt var at det ble svært vanskelig å finne akkurat hvem som lekket når hundretusener hadde muligheten. Obamas nedgradering av hemmelighold hadde store konsekvenser.

I de første 176. dagene til den nye administrasjonen var det en lekkasje om dagen. Obama hadde i samme tidsrom syv-åtte.

Barr er overrasket over hvor lite mediene interesserer seg for disse grove brudd på rettsstatens prinsipper.

«So that has been surprising to me, that people aren’t concerned about civil liberties and the integrity of our governmental process in terms of the future of Durham’s investigation,» Barr said. «You know, he’s pressing ahead as hard as he can. And I expect that, you know, we will have some developments hopefully before the end of the summer.»

Barr er forsiktig med å kommentere en pågående etterforskning, men han sier det er oppsiktsvekkende at en avtroppende administrasjon blander seg inn i den påtroppende, både hva sammensetning og arbeid angår.

«I would say it’s unusual for an outgoing administration, high level officials, to be unmasking very, you know, very much in the days they’re preparing to leave office,» Barr said. «Makes you wonder what they were doing.»

Barr fant det bemerkelsesverdig at medier som har skrevet om Russland og Trump side opp og side ned i snart fire år, ikke brød seg om å rapportere ettersom sannheten kommer for en dag.

«It’s been stunning that all we’ve gotten from the mainstream media [is] sort of bovine silence in the face of the complete collapse of the so-called Russiagate scandal, which they did all they could to sensationalize and drive,» he said. «And it’s like not even a whoops. They are just onto the next false scandal.»

Det samme gjelder norske medier som knapt rapporterer når det kommer frem at FBI-ledelsen satt og planla hvordan de skulle ta nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Eller at Obamas toppfolk sa noe helt annet bak lukkede dører enn de sa offentlig om samrøre mellom russerne og Trump-kampanjen.

Floyd

Samtalen kom inn på spørsmålet om rasisme i politiet. Barr avvist at det er systematisk rasisme. Det finnes en og annen med dårlige holdninger, men det gjelder ikke styrken som sådan.

«Well, I do think there’s racism in the country … I think there may be individuals and there are individuals who may have bias, and sometimes that may emerge and be manifested in some act,» he said. «But I don’t think it’s systemic.»

Delvis beskyttet

Det drives en kampanje for at politifolk skal være personlig ansvarlig for det de gjør i tjeneste. Men hvis dette dras for langt vil det drepe rekrutteringen. Ingen politimann kan være personlig ansvarlig for utføring av sitt arbeid. Den er i sin natur voldelig til tider. Skal den kriminelle kunne stille politimannen personlig til ansvar for en pågripelse? Det må være en kvalifisert dvs delvis beskyttelse mot rettsforfølgelse.

Barr said officers should have qualified immunity, and that if they did not, it could severely impact departments’ ability to recruit officers.

«Without qualified immunity, I think most people would not take the job as a police officer,» he said. «So we would essentially be doing away with our police departments.»

Valgsvindel

Barr var kategorisk mot stemmegivning per post, slik Demokratene går inn for. Det åpner for valgsvindel i stor skala, sa Barr.

«Well it absolutely opens the floodgates to fraud,» Barr said. «Those things are delivered into mailboxes. They can be taken out. There’s questions about whether or not it even denies a secret ballot because a lot of the states have you signing the outside of the envelope.»

Stemmegivning per post åpner opp for så mange usikkerhetsmomenter at det kan rokke ved folks tillit til at valget har gått riktig for seg. Skulle det skje vil vi ha en demokratisk krise, sa Barr.

Det samme gjelder etterforskningen av Obama-administrasjonens forsøk på å torpedere Trump. Som Barr sier: Det er ikke sikkert det blir noen videre etterforskning hvis det blir en ny administrasjon. Da kan Trumps velgere føle seg lurt og det kan skape stor bitterhet og ødelegge tilliten til systemet.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.