Stortinget krever en ny gjennomgang av konsesjonene som er gitt til vindkraft. Bildet viser Guleslettene vindpark ved Florø. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Stortinget ber regjeringen gjøre en gjennomgang av konsesjonene som er gitt til vindkraft og stanse prosjekter med feil og mangler.

Det er klart etter at Stortinget fredag hastebehandlet et forslag fra SV om sterkere vern av naturinteressene i forbindelse med utbygging av vindkraft.

SV fikk ikke fullt gjennomslag for sine krav, men et enstemmig Storting stilte seg bak et vedtak om å be regjeringen «vurdere hvorvidt behandlingen av gitte vindkraftkonsesjoner har fulgt energilovgivningen og forvaltningslovens krav».

Der det foreligger lovstridige feil eller mangler, skal konsesjonene stanses.

SVs Lars Haltbrekken er glad for vedtaket.

– Dette har blitt en viktig sak for mange. Da er det helt nødvendig å ta en timeout for å se om dette arbeidet er gjort riktig, sier han.

Stortinget ber også regjeringen om ikke å forlenge frist for driftsstart utover 31. desember 2021 for konsesjoner som allerede er gitt. Ifølge Haltbrekken kan dette bety at det ikke blir noe av vindkraftverket som har vært planlagt i Flatanger i Trøndelag.

Stortingsvedtaket kommer samme dag som regjeringen la fram en ny stortingsmelding om vindkraft på land. I denne foreslås det en rekke innstramminger i konsesjonsregimet.

Stortinget fastslår nå at det ikke skal gis nye konsesjoner før Stortinget har behandlet meldingen. (©NTB)

Les også:

 

Kjøp T-skjorten her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.