Sakset/Fra hofta

Johan H. Andresen, styreleder og eier av Ferd, under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Tobakksarvingen Johan H. Andresen er investor, liksom-filantrop og leder for Oljefondets etikkråd. Han er også aktiv på Twitter, og mandag presterte denne høyvelbårne etiker å sammenligne Milorg med Antifa. Norge kan ikke være bekjent av å ha denne mannen til å lede Etikkrådet.

Mandag 2. pinsedag, få dager etter 75-årsdagen for frigjøringen av Norge, publiserte en av Norges fremste investorer nedenstående tweet til sine 91.000 følgere på Twitter:

Svar som fortjent

Dessverre for oss (men kanskje heldigvis for Andresen) er de fleste som var aktive i Milorg gått bort. Andresens etiske og episke selvmål får likevel svar som fortjent:

 

Blant de 131 som har retweetet Andresen finner vi blant annet journalistene Eirik Mosveen (VG) og Lars Joakim Skarvøy (Schibsted), jazzmusiker og komponist Bugge Wesseltoft og den ikke ukjente stjerneadvokaten John Christian Elden.

«Dystopisk fremtid»

Som leder for Oljefondets etikkråd skriver Johan H. Andresen følgende i årsmeldingen for 2019:

Orwells bok «1984» er en science fiction-roman om en dystopisk fremtid. Bokens tema har dessverre økende relevans i vår samtid, og minner etterhvert mer om science enn fiction. Teknologiutviklingen går fremover med stor fart, og gjør seg nå gjeldende på alle områder, fra overvåkning av befolkningsgrupper til autonome våpen.

Vi har av naturlige årsaker ikke sett så mye på Andresens egne investeringer, men siden han enn så lenge er etisk veiviser for nasjonens sparekasse, Oljefondet, så vi litt på hvordan fondet har investert i teknologigigantene som leder an i utviklingen av autonome våpen (droner og våpen som ‘selv’ velger ut sine mål ved bruk av kunstig intelligens/AI). Det er jo disse som skremmer Andresen.

Nettstedet digi.no er en av få norske medier som har sett nærmere på denne voksende industrien. I august 2019 publiserte de denne saken: Rapport: Amazon, Microsoft og Intel setter verden i fare med utvikling av drapsroboter

Ifølge Oljefondets egne sider, var investeringene i disse tre selskapene ved siste årsskifte alene oppe i 200 milliarder norske kroner.

  • Amazon.com Inc: NOK 68 631 095 804
  • Microsoft Corp: NOK 104 639 624 447
  • Intel Corp: NOK 25 274 493 130

Mandagens famøse tweet viser at mangemillionæren og etikeren Johan H. Andresen har blitt så uhelbredelig smittet av Trump Derangement Syndrome (TDS) at han ikke lenger er egnet til å lede Oljefondets Etikkråd. I motsatt fall ville han vel sørget for å utelukke disse tre amerikanske selskapene fra Oljefondets portfolio..?

Mandagens tweet burde fått regjeringen og/eller ledelsen i Norges Bank til øyeblikkelig å kreve Andresens avgang fra hans posisjon som leder av Oljefondets etikkråd. Dersom ikke de selv forsto rekkevidden av Andresens bisarre sammenligning av den norske motstandsbevegelsen under annen verdenskrig med voldspøbelen og venstrefascistene i det såkalte Antifa, burde den fjerde statsmakt, altså den norske pressen ha reagert.

Det har den ikke gjort. Verdens beste presse er kanskje ikke så god som den selv vil ha det til?

Velkommen, 1984.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!