Foto: © Ilja Hendel / NTB scanpix.

Norges Bank har bestemt at Nicolai Tangen blir ansatt som ny sjef for Oljefondet. Samtidig får han beholde 43 prosent eierandel i AKO Capital.

Han har dermed ikke over 50 prosent. Men det spørs om dette er nok til å stilne kritikken.

Nicolai Tangen har undertegnet arbeidsavtalen som ny leder av oljefondet.

Norges Bank kunngjorde vilkårene i avtalen på en pressekonferanse torsdag.

* Tangens stemmerett i AKO Capital reduseres til 43 prosent. Det opprettes en tillitsmann som vil utøve hans stemmerett.

* Alt utbytte fra Tangens eierskap i AKO vil bli donert til stiftelsen AKO Foundation.

* Tangen trer ut av alle verv i AKO-selskaper. Sammensetningen av alle relevante styrere i AKO-systemet endres så de ikke har et flertall av medlemmer med nære bånd til Tangen.

* Kapitalrådgivingsselskapet Gabler skal forvalte hans personlige formue i AKO-fondene. En fullmektig vil håndtere dialogen med Gabler, slik at Tangen ikke vil vite hva han er investert i og sikre at ikke uønsket informasjon skal tilflyte ham.

* Han får en karantene på seks måneder etter avgang som oljefondssjef fra å yte tjenester eller gå inn i verv i AKO-systemet. (NTB)

Advokat Blaauw inn som mellommann

Advokat Haagkon Blaauw bekrefter overfor VG at han er bedt om å ha en rolle som en mellommann.

– Gjennom mitt advokatfirma er jeg i ferd med å motta et oppdrag fra Nicolai Tangen. Vi er i dialog om en avtale der vi skal ivareta hans interesser. Jeg ble kontaktet for en uke siden, sier Blaauw. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.