Sakset/Fra hofta

Kronprinsesse Mette-Marit presenterte sin bokhylle på en landsomfattende turné i 2014. Her fra Bodø stasjon i forbindelse med den Litterære togturen i Nordland. Ombord på Litteraturtoget fant man blant annet kronprinsessens bokhylle. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Storbritannia plages av hva svenskene kaller en trang «åsiktskorridor». Det er et av vår tids triste paradokser at det oppskrytte flerkulturelle samfunnet i praksis er så intolerant og fordømmende. Den kjente redaktøren i Spiked og spaltist i The Spectator, Brendan O´Neill, skriver om en ny variant i venstresidens jakt på multikulturalismens svikere.

O´Neill kaller det bokhylle-politiet. Bilder av kjente folks bokhyller legges ut på nettet, og bokrygger saumfares for å finne uanstendige bøker. Ikke uventet er Twitter hovedplattformen for denne heksejakten. Et offer for twitteratets nådeløse fordømmelse av avvik, er den kjente konservative politikeren Michael Gove, som anklages for å ha «anti-semittiske» og «rasistiske» bøker i samlingen sin. Krenkelsesindustrien jakter altså ikke bare på feil i tekster, lyd og bilder, men:

Yes, not content with policing speech, tweets, jokes and even hairstyles (witness the screams of ‘cultural appropriation’ that greet any celeb who wears her hair in a way her race isn’t meant to), now the offence-taking mob is policing bookshelves. The Shelf Stasi, we might call them, peruse the tomes in people’s private book collections and bark ‘Verboten!’ if they spy something unacceptable.

Goves bibliotek inneholder blant annet en bok av David Irving, historikeren som trolig er den mest kjente Holocaust-fornekteren i verden. Og et eksemplar av The Bell Curve av den amerikanske sosiologen Charles Murray og psykologen Richard J Herrnstein, samt Ayn Rands Atlas Shrugged. Hicham Yezza, spaltist i avisen The Guardian, hevdet at om han hadde sett et foto av en bokhylle som inneholdt slike bøker, ville han gjettet på at den tilhørte Anders Behring Breivik.

Rett nok sier boksamlingen mye om hvem vi er, men den definerer oss ikke helt og holdent. Og enhver som søker sannheten, trenger å utfordres gjennom å lese bøker man ikke er enig med, minner Brendan O´Neill oss om:

That so much of the left-wing seem intent on never encountering a book or idea they find disagreeable explains why they have become so dogmatic and intolerant. Refusing to expose yourself to commentary and ideology you dislike – yes, even to the works of a Holocaust denier like Irving – is the sign of an infantile mind. Being challenged and shocked and horrified are key to keeping one’s brain fit and thoughtful.

O´Neill finner det særlig opprørende at kritikken mot Goves bibliotek ikke minst kommer fra folk som hører til Corbyns Labour-fløy, som jo virkelig drev et samrøre med Holocaust-fornektere og anti-semitter:

Let’s be clear about what is happening here: people who idolised Corbyn – who associated with Holocaust deniers – are raging against Michael Gove, who helped to ensure the Holocaust is properly taught to British schoolkids, on the basis of a book on a shelf in his house. It would be funny if it wasn’t so perverse. These people are not only aspiring censors – they’re raging hypocrites too.

The ridiculousness of the bookshelf police

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!