Asle Toje er medlem av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Asle Toje mener kostnadene ved nedstengningen av samfunnet er for store. De utsatte gruppene må heller isoleres slik at samfunnet kan komme i gang igjen.

For å demme opp for smitte må testing bli mer utbredt.

Toje tror offentlig sektors dominerende stilling i Norge er noe av forklaringen på at man stengte ned store deler av samfunnet.

– Koronakrisen styres av folk i offentlig sektor. Siden så mange i Norge får sin lønn av det offentlige om de er på jobb eller hjemme, godtar vi i altfor stor grad at samfunnet stenges og privat sektor forblør. (…)

– De som innfører tiltakene mangler forståelse for hvor dramatisk stengningen av Norge er og at prisen kan bli for høy, også for helsen på lengre sikt. Forskning viser at økonomisk depresjon gir høyere dødelighet, sier Toje.

Selv journalistene i næringslivsavisen DN er venstreorientert disponerte. Forslaget møtes derfor med:

– Du vil la flere dø?

– Nei, jeg sier ikke la dem dø. Korona dreper nesten utelukkende de gamle og folk med underliggende sykdommer. Da er oppskriften: Isoler de sårbare og åpne samfunnet igjen. Alle i risikogruppene bør få beskjed om å holde seg hjemme og så må langt flere enn i dag testes, sier Toje.

Det er  som har intervjuet Toje. For å gi ham motbør har de gått til en person med et forutsigelig svar på linje med dem selv: Victor D.. Normann som trekker frem Darwin.

Slik jeg skjønner Toje, mener han at vi skal slippe Darwin løs. Å la naturen gå sin gang strider mot alt jeg forbinder med sivilisasjon. Ideen bak vår samfunnsmodell er at ingen skal ligge i grøftekanten. Når vi får en epidemi, blir hver og en av oss utfordret på hva vi mener med det, sier Norman.

Når Darwin legges på bordet er det ikke så mye mer å si.

 

Asle Toje: – Isoler de sårbare og åpne samfunnet igjen

 

 

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂