En britisk domstol har avgjort at Julian Assange ikke kan løslates mot kausjon. Advokatene hans mener fengslene kan bli smittesentraler.

Den australske WikiLeaks-grunnleggeren sitter fengslet i Storbritannia. En britisk domstol har avgjort at Assange ikke kan slippes løs fra varetekt ettersom de anser det som sannsynlig at han vil prøve å rømme for å slippe å bli utlevert til USA.

Dommer Vanessa Baraitser har lagt til grunn at Assange tidligere har brutt betingelser for kausjon.

Assanges advokater mener han bør slippes ut på grunn av smittefaren, i tillegg til bekymring for hans fysiske og psykiske helse.

– Britiske fengsler kan bli episentre for spredning av covid-19. De er overfylte, og viruset spres lett i lukkede miljøer, argumenterer advokatene.

Men dommeren sier at slik situasjonen er i dag, gir ikke pandemien i seg selv grunnlag for at Assange kan løslates.

Britiske myndigheter vurderer løslatelse av fanger som et tiltak for å lette presset på fengselsvesenet. Rundt 3.500 ansatte – om lag 10 prosent – var borte fra jobb tirsdag fordi de var syke eller i hjemmeisolat, melder BBC.

Neste rettsmøte i utleveringssaken mot Assange er i mai, men virusutbruddet gjør at den trolig blir utsatt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.