Linda Granlund som er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) under pressekonferanse om koronaviruset lørdag 21. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Alt på en gang: Folk sitter hjemme og er urolige for sin egen fremtid. Samtidig skal de ta inn skjebnen til alle andre. Det kan bli mye.

Det mentale stresset rundt coronaen må ikke undervurderes. Det er grenser for hvor mye elendighet mennesker kan ta inn. Vi mennesker kan ikke leve i permanent unntakstilstand.

Mediene er med å skape dette stresset ved å pumpe ut informasjon 24/7. Da skulle man forvente at de gjorde en viss sortering av informasjonen.

Lørdag leste vi at Norge har rundt 900 intensivenheter. Mediene gjorde et stort nummer av at det var et par hundre mindre enn oppgitt. Javel, men når antallet på intensiven var rundt 28 er kanskje ikke grunn til å hausse opp en slik forskjell?

Hvor er sansen for proporsjoner?

Vi leser om at restaurantene i Oslo mister retten til å skjenke alkohol eller mye om og men. Plutselig står det at Oslo er den eneste kommune som har innført et slikt forbud!

Hvis man planlegger å hindre smitte er utesteder og alkohol noe av det første man bør tenke på. Ingen nyter alkohol med to meters avstand.

Likevel er dette informasjon vi må lete oss frem til.

Det får oss til å lure på vurderingsevnen. Hvis du skal stenge ned må du stenge ned. Kun mat for henting burde være åpent.

Smerten man har påført samfunnet er så stor at man bør være konsekvent.

Samfunnet tåler nemlig ikke denne tilstanden så veldig mye lenger.

Men man lurer på hvor myndighetene befinner seg mentalt.

Lørdag ble det meldt om stor utfart i marka i Oslo. Parkeringsplassene var fulle. Det fant myndighetene det for godt å kommentere.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet syntes folk ikke skulle ta bil eller kollektivt, men gå hjemmefra.

Men samme regler om å holde avstand til andre folk gjelder i naturen som ellers.

– Turen bør starte hjemmefra når man går ut døra, ikke med kollektivtransport eller fra fulle parkeringsplasser. Gå i stedet for å ta bilen hvis alternativet er overfylte parkeringsplasser, sier hun.

Hvilken verden lever disse menneskene i? De minner om Marie Antoinette (1755 – 1793) som under brødkrisen i den franske hovedstaden før revolusjonen, kommenterte: -Hvis folket ikke har brød, kan de ikke heller spise kake?

Hun røpet at hun ikke ante noenting om hvordan fattige mennesker hadde det.

Når vi hører på byråkrater og politikere lurer vi på om de befinner seg i samme verden som vanlige mennesker. Eller har de behov for å holde virkeligheten på avstand? Er regelrytteri en måte å gjøre det på?

 

 

 

Document trenger din støtte i tiden som kommer:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.