Sakset/Fra hofta

En kvinne hviler på t-banen i Beijing 16. mars. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Milliardæren Ren Zhiqiang er ikke blitt sett siden han offentlig kalte president Xi Jinping en klovn. Zhiqiang er kjent for å være frittalende, men Jinping er nærtagende og spesielt ser mye ut til å stå på spill med Wuhan-viruset.

An essay Ren shared with friends in recent weeks took aim at a speech Xi made on Feb. 23. Ren told friends that he «saw not an emperor standing there exhibiting his ‘new clothes,’ but a clown stripped naked who insisted he continue being emperor,» according to the China Digital Times, a U.S.-based website.

Det har lenge vært klart at det gjærer på grasrota i Kina på grunn av håndteringen av epidemien. At Zhiqiang tør å være så frittalende kan enten være fordi han gir blaffen, eller det kan bety at det er uenighet også på toppen av kommunistpartiet.

Jinping har tilrevet seg mer makt enn noen annen siden Mao. Hvis han likevel begår grove feil som ikke lar seg skjule, kan det få konsekvenser for ham.

Det kan være Zhiqiang er talerør for krefter innad som ønsker at Jinping skal blottstilles.

Ren also cited a «crisis of governance» within the Communist Party and suggested Beijing’s lack of a free press and free speech has helped suppress vital information about the virus which has morphed into a global pandemic and claimed the lives of 6,470 people worldwide. In China, there have been 3,192 reported deaths.

Ren’s close confidant, Wang Ying, told Reuters no one has been able to contact Ren since March 12.

«Ren Zhiqiang is a public figure and his disappearance is widely known,» she said. «The institutions responsible for this need to give a reasonable and legal explanation for this as soon as possible.»

Sosiale medier har også forandret offentligheten i Kina, slik at det er har oppstått en opinion ikke nødvendigvis i opposisjon til, men parallelt med den offisielle. Den kan bli en kanal for kritikk av myndighetene og det ser ut som det er det som har skjedd.

I så fall kan metoder som «forsvinninger» være et toegget sverd for regimet.

Gordon Chang følger Kina nøye. Han mener det er tegn på at noe skjer innen Kina. Slik Tsjernobyl var medvirkende til Sovjetunionens fall, kan Wuhan-viruset trigge kommunistpartiets fall.

Foreign affairs expert Gordon Chang believes Ren’s disappearance could signal in-fighting at the highest levels of the Community Party.

«When people speak out to criticize Xi Jinping, it means that there is a lack of fear because they know what can happen to them but either they don’t care or they feel so strongly they’ll do it anyway,» Chang told Fox News. «When that occurs, that shows that the regime is starting to crack.»

Chang believes Ren made incendiary comments he knew were likely to be circulated because he «probably believes he can get away with it.»

«If he thinks he can get away with it, it means he must have support at senior party levels, and if he has support at senior party levels, it means that there is disunity at the top of the party,» Chang said.

Kina-lefling

Det er lite eller ingenting av oppmerksomhet rundt Kinas repressive metoder og motstanden det avføder, i norske medier. Tvert om. NRK har kjøpt fortellingen om at Kina brukte hårdhendte, men effektive metoder. Journalister som NRKs Hallvard Sandberg sier at det er uklart hva man skal kalle Kina – et kommunistdiktatur eller kanskje noe annet. Men de har lyktes med å slå tilbake epidemien, noe Europa ikke har. Det høres ut som om Kina har klart noe vi ikke klarer og at vi bør lære av kineserne.

De mange venstreorienterte journalistene i NRK er disponert for å ha sympati med kommunistregimet og ta avstand til USA. De driver en systematisk påvirkning av opinionen i pro-kinesisk retning.

Erna Solberg har på vegne av Norge underskrevet på at Norge aldri mer skal trosse Kinas interesser.

Å støtte en dissident som Ren Zhiqiang er derfor utenkelig.

Eller som utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide sa under NATO-møtet utenfor London i begynnelsen av desember i fjor:

– Det er ikke sånn at noen ser på Kina som en militær trussel, sier hun.

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!