Flere tusen må mandag starte arbeidsdagen eller skoledagen sin hjemme som følge av at landets skoler er stengt. Også flere arbeidsplasser har hjemmekontor. Uninett sier at det er en fare for at folks hjemmenett vil bli overbelastet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Kunnskaps-Norge trenger nå digital akutthjelp, skriver Uninett. De er bekymret for belastningen på nettet. Andre med hjemmekontor er bekymret for kostnadene forbundet med uker på hjemmekontor.

Det virkelig store trykket kommer mandag morgen. Da vil mange forelesere, studenter og administrativt ansatte logge seg på med Feide, arrangere undervisning og møter via Zoom og Skype, osv. Imidlertid vil de sitte på sin private internettforbindelse – ikke forskningsnettet. Hvorvidt teknologien og den totale kapasiteten da vil spille på lag, vet vi først litt utpå mandag, skriver Tom Røtting, administrerende direktør i Uninett AS.

Nettstedet Khrono skrev om denne saken søndag kveld, etter å ha hatt nettkontakt med Uninett.

– Når hele familien er i karantene, vil det være et problem at jobbtrafikken må dele kapasitet med at barna spiller spill og ser på Netflix og lignende. Det er fare for at mange hjemmenett vil bli overbelastet og ikke er godt dimensjonert for videotrafikk som trengs for forelesere i karantene, skriver administrerende direktør Tom Røtting i Uninett AS i en e-post til Khrono.

Hvem tar regningen?

Samtidig som nettet kan bli overbelastet og forbindelsen dårlig, er det mange andre som bekymrer seg over hvordan de skal få råd til økt nettbruk, kanskje i ukevis fremover. En leser sendte oss denne meldingen:

Gratis internett burde tilbys til alle kunder som følge av hjemmeskole for barn og ungdom, hjemmekontor og folk i karantene. 

Leseren tipset oss om at i USA har minst ett selskap (Comcast) gått ut med tilbud om en måned med gratis internett til lavinntektsfamilier.

Thursday, the company announced that starting Monday, it would give new customers “60 days of complimentary Internet Essentials service, which is normally available to all qualified low-income households for $9.95/month,” according to a press release.

Torsdag kunngjorde selskapet at fra og med mandag ville det gi nye kunder «60 dager med gratis Internett Essentials-tjeneste, som normalt er tilgjengelig for alle kvalifiserte husholdninger med lav inntekt for $ 9,95 / måned», ifølge en pressemelding. (Breitbart)

Det kan ikke være tvil om at alle som nå må holde seg hjemme, enten de er i karantene eller er blitt permittert fra jobben, vil kunne få store ekstrakostnader ved at hele familier blir sittende på internett.

Når store deler av Norges befolkning nå er sendt hjem med streng beskjed om å minimalisere sin direkte sosiale kontakt med familie og venner, er vi mer enn noen gang prisgitt et velfungerende internett. Vi tviler på at norske tele- og nettleverandører vil ta regningen for merforbruket.

Vi råder folk til å spare nettkostnadene og sine øyne. Finn gleden ved å lese en god, gammeldags bok! Gjerne en av våre, vi sender med posten!

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.