Arild Wanvik: Foto: Privat

Flere medier har det siste døgnet skrevet om 33 år gamle Arild Øren Wanvik, som har påvist Covid-19, og hvordan de subtile symptomene utviklet seg.  Slike historier er håndfaste, og derfor mer nyttige for folk flest, enn spekulasjoner om smittsomhet og reportasjer om hvordan man vasker hendene.

33-åringen sitter i isolasjon med familien, og har ikke har opplevd noen forverring i symptomene. Det var avisen Nidaros som først omtalte saken. Slik beskriver han selv på Facebook hvordan han opplevde symptomforløpet over fem dager.

  • Jeg våkner med et mildt ubehag i korsryggen mandag morgen, men konkluderer for meg selv at dette er fordi jeg har sovet skjevt
  • Jeg er ørlite granne tett i nesen mandag og de neste dagene, men konkluderer med at dette er en ørliten forkjølelse, faktisk egentlig knapt det
  • Jeg blir litt ekstra trøtt på onsdag kveld og tar en power-nap på sofaen. Som far til en toåring er ikke dette helt unormalt, men noe får meg likevel nå til å begynne å bli litt usikker. Jeg føler også at jeg blir bitte litt mer andpusten enn vanlig når jeg går i trappene, men det er knapt merkbart
  • Jeg er litt svimmel og litt trang i nøtta på torsdag morgen, og begynner nå å få bange anelser Tanken om korona streifer meg. Denne formiddagen blir jeg satt i karantene, og nå begynner jeg å se hvor dette går
  • I løpet av torsdagen kjenner jeg på et «trykk» i brystet og lett kribling i kroppen. Jeg har ikke feber, men innser nå at jeg ikke er frisk
  • På torsdag kveld har jeg mild feber. 38,0. Feberen er borte morgenen etterpå, og jeg har vært feberfri siden den gang
  • Fredag kl. 13.30 får jeg ta en test hos legevakten (jeg har forsøkt å få det siden jeg ble satt i karantene). Lørdag kl. 16 får jeg svaret

Kronoavirus er ikke influensavirus. Så ikke forvent influensasyptomer. 

Det viktige å merke seg, er at disse symptomene er noe de fleste friske mennesker ville oversett som «dårlig dagsform» til vanlig. Det er også symptomer man sikkert kan føle hvis man i ren frykt kjenner ekstra godt etter.

Rapporter fra andre smittede påpeker svake forkjølelseslignende symptomer, men rennende nese virker som et uvanlig symptom, og kan tyde på en forkjølelse i stedet – noe det jo fortsatt er høysesong for. Noen melder om sår hals, feber og hoste, mens andre igjen blir kortpustet og kan utvikle lungebetennelse.

Det største problemet er at symptomene kan være så subtile og tildels varierte, at noen ikke merker at de er smittet. Det samme gjelder for barn, og da særlig små barn. De kan være smittebomber uten å ha redusert almentilstand, og uten å være i stand til å fortelle at noe er galt. Dette gjør Covid-19 ekstra vanskelig å kontrollere.

Sykdomsforløpet ser altså ut til å variere noe. Rundt 80% av de smittede blir ikke særlig påvirket, mens resten kan få en forverring, typisk etter en til to uker. Her er mennesker med hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes, lungebesvær og høyt blodtrykk mer utsatt enn andre – og naturligvis folk med nedsatt immunforsvar, enten på grunn av alderdom eller andre medisinske årsaker.

Arild Øren Wanvik sier selv til VG:

Derfor anbefaler jeg at vi alle opptrer som at vi er smittet dersom vi kjenner på milde symptomer. Det trenger ikke å være feber. Det trenger ikke å være hoste. Antakelig er symptomene så svake at du i en normal situasjon bare ville avskrevet dem.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.