For mange afghanske menn er det viktig at kvinnene er lydige og ivaretar familiens «ære». Ellers kan det få brutale følger, som i denne stygge saken fra Tyskland. Foto: REUTERS/Omar Sobhani

I Tyskland er en ung afghansk mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe sin søster ved å denge løs på henne med et balltre. Grunnen? Søsteren nektet å gifte seg med den mannen familien hadde utpekt, nemlig hennes fetter. Hun fulgte ikke islamsk skikk.

Det er det nyhetsmediet Den Korte Avis som melder om saken som har rystet mange tyskere. Det er den 19-årige Wahed E. som er tiltalt i den tyske byen Stuttgart. Der skal han ha bodd med sin innvandrede afghanske familie hele sitt liv.

Denne unge mannen skal i vilt raseri ha forsøkt å drepe sin 21-årige storesøster med et balltre. Blant annet skal han ha slått henne i hodet med balltreet og knust deler av ansiktet hennes.

Den tiltaltes afghanske familie har oppholdt seg i Tyskland i over 20 år. Men de er altså ikke mer integrert enn at de har villet tvinge familiens datter til å leve etter streng sharia-lov, der blant annet tvangsekteskap med fetteren er et naturlig ritual.

Også flere medlemmer av familien skal ha medvirket til volden. Den Korte Avis skriver:

«Kvinden har ikke turdet at udtale sig i retssalen. Men til en forhørsdommer har hun sagt, at familien ville slå hende ihjel.»

Den overfalte kvinnen forteller om særdeles grov vold, fra sin egen bror:

«Den unge kvinde befandt sig på en togperron, hvor broderen fandt hende. Fire gange slog han løs på hende med baseballbattet, så hendes kindben blev smadret.»

«Hun blev afhørt samme aften, og dommer Matthias Buchen videregav hendes beretning i retten. Hun siger blandt andet: ”Jeg så kun hans hadefulde blik. Hvis ikke en kvinde havde lagt sig imellem, havde jeg fået endnu flere slag.”

Hennes liv ble dermed trolig reddet ved at et tilfeldig vitne kom til.

Det hele begynte med at den unge afghanske kvinnen i 2018 mot sin vilje ble sendt fra Tyskland til USA av familien, for at hun der skulle gifte seg med en fetter.

«Men tre måneder senere flygtede hun tilbage til Stuttgart. Her blev hun spærret inde i familiens hus, fortalte hun senere til politiet», skriver Den Korte Avis.

Volden startet kort tid etter at hun vendte hjem.

«Til dommeren fortæller hun, at hun allerede dengang blev slået med knytnæve af sin lillebror.»

Hva handlet saken til syvende og sist om?

«Hele tiden hed det sig, at familien ikke måtte tabe ansigt. Det hele drejede sig om ære og stolthed.”

Dette er med andre ord nok et eksempel på hvordan selv muslimske innvandrerfamilier med lang botid i et vestlig land, ikke har klart å tilegne seg de mest grunnleggende verdinormer og skikker i sitt nye hjemland. Ulike integreringstiltak preller av. De viser liten vilje til å tilpasse seg det landet som har tatt imot dem, båret betydelige kostnader på deres vegne og gitt dem alle muligheter.

Man fortsetter i stedet å tviholde på forkvaklede islamske skikker knyttet til «ære» osv., noe som ofte fører til grov vold og iblant drap i nære relasjoner.

Kvinnen fant seg etter hvert en annen mann i Stuttgart, uten at familien hadde godkjent vedkommende. Det fikk følger.

«Familien gik tilsyneladende amok. De forsøgte endnu engang at sende hende til USA med tvang, men det lykkedes hende at flygte i lufthavnen og kontakte en lufthavnsmedarbejder.»

Senere flyttet hun fra familien. Men lillebroren klarte altså å finne henne og iverksette det drapsforsøket man åpenbart anså nødvendig for å forsvare familiens ære i henhold til islamsk skikk. «Gift deg med din fetter eller dø», var tydeligvis tankegangen.

Under rettssaken i Stuttgart viste ikke broren særlige tegn til anger for sin brutale, nesten dødelige mishandling av søsteren.

«I en halv time nægtede han at gå ind i retssalen. Under hele sagen undlod han at se på sin søster.»

Avslutningvis har Den Korte Avis følgende lille refleksjon om denne familien, og ikke minst den 19 år gamle, voldstiltalte guttens videre fremtid i Tyskland:

«Man spekulerer på, hvad hans bidrag til det tyske samfund bliver.»

I den forbindelse er det verdt å tenke litt over at en stor andel av de migrantene som nå presser på mot grensen til Hellas, er nettopp afghanere.

Her i Norge ivrer en rekke politikere og andre for å få et større antall av disse hit til landet. Det er til og med foreslått en «luftbro» for å få migrantene til Norge så raskt som mulig. Document har nylig skrevet om dette påfunnet:

Flyktninghjelpen har foreslått at Norge straks bør ta imot 750 migranter, Norsk Folkehjelp vil ha 4000. Bastholm og MDG har ikke bundet seg til noe tall. Bjørnar Moxnes (Rødt) vil hente «så mange som mulig».

– Situasjonen er akutt og på bristepunktet. Det er på høy tid at Norge viser solidaritet med Hellas, sier Moxnes.

Disse politikerne synes ikke å være nevneverdig opptatt av hva slags «bidrag» dette vil være for landet vårt.

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.