Spøk og latter på overflaten, men alt annet enn harmonisk bak kulissene i Ventre-ledelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Venstres valgkomite har ved flere anledninger bedt Trine Skei Grande om å trekke seg, melder NRK. Hun skal ha kjøpt seg fred i ledelsen ved å utnevne Raja og Rotevatn til regjering.

Under partiets landskonferanse på Fornebu 26.–27. oktober gjorde valgkomiteen førstegangsintervjuer med en lang rekke personer som var spilt inn av fylkes- og lokallag som aktuelle for et nytt sentralstyre.

Blant dem sittende partileder Trine Skei Grande.

I etterkant overbrakte valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen, ifølge NRKs opplysninger, et klart budskap fra valgkomiteen til Grande: Ta regi selv eller vær forberedt på å bli kastet.

Helgen 7.–8. desember var det landsstyremøte i Venstre på Thon Hotel Storo i Oslo.

Parallelt med landsstyremøtet gikk valgkomiteen i gang med en ny intervjurunde, denne gangen med færre og bare de mest aktuelle kandidatene for de fremste tillitsvervene.

På nytt satt Trine Skei Grande ansikt til ansikt med valgkomiteen. Der ble det formidlet til henne at hun hadde liten støtte i valgkomiteen og i organisasjonen, får NRK opplyst.

Flere av NRKs kilder beskriver seansen som følesesladd.

Det har lenge vært uro rundt Skei Grandes lederstilling i partiet.

Situasjonen endret seg brått da FrP gikk ut av regjering. Nå åpnet det seg mulighet for rokering, og Skei Grande tok inn to av sine utfordrere, Raja og Rotevatn, men det skjedde til prisen av Ola Elvestuen, som ikke syntes det var morsomt å bli ofret.

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sier Venstre-nestlederen til TV 2.

Denne kritikken har NRKs kilder utdypet. Hverken Skei Grande eller valgkomiteen vil kommentere det som har foregått. Ola Elvestuen er bitter, og Skei Grande har kjøpt seg Raja og Rotevatns lojalitet. Skei Grande kan sannsynligvis bli sittende. Kampen står nå om nestledervervene.

Førstkommende fredag skal Venstres valgkomite presentere sin innstilling til ny partiledelse, før Venstres landsmøte tar det endelige valget helgen 17.–19. april.

Etter det NRK forstår, har både Rotevatn og Rajas støttespillere tonet ned arbeidet i kulissene for å få byttet ut Grande etter at de to ble statsråder for halvannen måned siden.

Terje Breivik og Ola Elvestuen er sittende nestledere. Elvestuen ønsker gjenvalg. Valgkomiteen møtes onsdag 17.04. og har heldagsmøte torsdag. De legger frem sitt forslag fredag.

 

 

Kilder til NRK: Venstres valgkomité oppfordret Trine Skei Grande til å trekke seg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.