Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) sammen med Abid Raja (V) før presentasjonen der regjeringen trapper opp arbeidet mot diskriminering og hat mot muslimer. Skei Grande har vært blant de mest politisk korrekte på borgerlig side, og vi  har ikke hørt henne lufte motforestillinger mot å innføre kriterier for offentlig samtale som innebærer subjektivt skjønn og følelser. Foto:  Stian Lysberg Solum/Scanpix

Trine Skei Grande har bundet seg selv til masten. Hvis Venstre går ned, går hun ned med skipet. Men hun nekter for at det har noe med henne som person å gjøre.

Det murres i krokene etter resultatet på 3,9 prosent ved kommunevalget. Venstre risikerer å falle ut av Stortinget i 2021.

Ville det gå bedre med en annen leder? Abid Raja har lenge vist at han er sulten på jobben. Men også han har vært med lenge. Det samme har Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Valgkomiteen i partiet hadde et møte torsdag ettermiddag. Valgkomiteen har satt frist til 15. oktober for å sende inn forslag til kandidater. Grande, som har vært leder siden 2010, må innen den tid svare på om hun vil stille til gjenvalg. Det samme gjelder nestlederne Ola Elvestuen, som har sittet i elleve år, og Terje Breivik, som har vært nestleder siden 2012.

Men Raja kunne selvsagt selge seg inn som representant for den muslimske befolkningen. Også det byr på store risikomomenter.

Skei Grande er blitt flink til å parere spørsmål om synkende popularitet.

En undersøkelse gjennomført av Norstat, viser at Venstres parlamentariske nestleder, Abid Raja, er mer enn dobbelt så populær som Grande, med en oppslutning på 44 prosent. Grande likes av 20 prosent av de spurte, skriver Aftenpostenfredag.

– Det å være partileder er ikke alltid en popularitetsmåling. Når et parti skal sette sammen et team, må vi sette sammen et team med ulike styrker og forskjellige profiler. Tillit og popularitet er ikke alltid det samme, sier Grande.

Mediene kunne tenke seg en partileder med muslimsk bakgrunn. Hadia Tajik ser ikke ut til å «gå inn» i Ap, så hvorfor ikke Venstre?

Skei Grande er kulturminister og det er liten tvil om at hun klynger seg til taburettene. Hun er en dreven politiker, men mangler charme og karisma. Hun er rett og slett ikke særlig likandes som person.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.