Greek riot police face demonstrators during protests against the construction of a new controversial migrant camp near the town of Mantamados on the northeastern Aegean island of Lesbos, on February 26, 2020. – The Greek islands of Lesbos, Chios and Samos staged a general strike on February 26, as protests against the construction of new migrant camps intensified. For a second day, protesters on Lesbos faced off against riot police near the town of Mantamados, close to the site of a planned camp for up to 7,000 people. Small groups of protesters threw stones and firebombs at the police, who responded with tear gas and flash grenades. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) (Photo by ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images)

Organisasjonen Dråpen i Havet, som har organisert frivillige til innsats for migrantene på den greske øya Lesbos, lar folk få reise hjem til Norge etter at tre biler ble angrepet av lokale.

Ifølge DiHs leder Trude Jacobsen har noen valgt å reise til Aten, mens andre reiser hjem og får dekket hjemreisen av organisasjonen.

– Vi er lei oss for at situasjonen har blitt sånn som den ble, og tenker spesielt på beboerne i Moria-leiren. Vi ønsker samtidig å uttrykke at vi har forståelse for den frustrasjonen mange i Hellas føler, og vi håper på en snarlig løsning til beste for alle, skrev Jacobsen på Facebook mandag kveld.

De frivillige har fått tilbud om å forlate den greske øya etter at tre biler med organisasjonens frivillige ble angrepet av det Jacobsen omtaler som høyreekstreme søndag kveld. De frivillige måtte flykte fra stedet mens bilene ble ramponert med stein, køller og stokker. Ingen personer ble fysisk skadd.

Jacobsen uttrykker forståelse for at frustrasjonen mange i Hellas føler, og håper på en sarlig løsning, uten å si hva hun mener med det. Samtidig kaller hun voldelige lokale for høyreekstreme. Er det høyreekstremt å forsvare sitt lokalsamfunn mot invasjon eller er det bestemte grunner til å kalle dem høyreekstreme?

Det virker som om Jacobsen kvier seg for å innse at forholdene er blitt uholdbare for ikke bare migrantene.

Jacobsen beskriver situasjonen for de frivillige som uoversiktlig og utrygg. Men aller mest frykter hun konsekvensene for de rundt 20.000 asylsøkerne som bor i Moria-leiren.

Nettopp. Det er de som er de viktigste. Hun kommer med en annen opplysning: De lokale har sperret veiene til leiren. Det høres dramatisk ut. Situasjonen er tilspisset. De lokale er desperate og det er langt til Athen og enda lenger til Brussel.

– Nå er situasjonen slik at ingen hjelpeorganisasjoner kommer seg til leiren. Alle veiene er stengt og blokkert av voldelige grupper. Det er ikke lenger noen klinikk som er åpen, og ikke noe tilbud til dem som bor i leiren, sier hun til ABC Nyheter.

Ut fra beskrivelsen høres det ut som de lokale har fått nok. De tolererer ingen ny bølge og bruker de midler den kan for å bli hørt.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.