Kommentar

Advokat Nils Christian Nordhus (t.v.) og spesialrådgiver i folkerett Mads Harlem holdt pressekonferanse i lokalene til advokatfirmaet Nordhus & Aarø i Oslo 19. januar i år, rett etter at IS-kvinnen og hennes barn hadde kommet til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Tidligere leder i politikk- og folkerettsseksjonen i Røde Kors, jurist Mads Harlem er fra tirsdag ansatt hos sin ‘elev’, advokat Nils Christian Nordhus. Regissøren bak regjeringskrisen og IS-kvinnens retur til Norge skal nå leve av å levere “riktige” følelser på heltid i advokatfirmaet Nordhus & Aarø.

Det er Rett24 som i går kom med nyheten om at Harlem har blitt ansatt i advokatfirmaet til IS-kvinnens advokat. Harlem har det siste halvåret fungert som Nordhus’ mentor.

Karriere i følelser

Harlem har lang erfaring i følelsesarbeid. Han har vært avdelingsleder og assisterende ombud i Likestilling- og diskrimineringsombudet og har  mange års erfaring fra folkerettsarbeid og påvirkning både nasjonalt og internasjonalt i Røde Kors.

Erfaringen må ha kommet godt med i arbeidet med å få IS-kvinnen og hennes barn til Norge. Påvirkningsarbeidet har Harlem bedrevet siden mars i fjor, da han skrev en kronikk i Dagbladet, og deretter var i kontakt med politikere og statssekretæren i UD med samme argumentasjonsrekke. Han viste til hvordan retten i både Tyskland og Belgia har bestemt hjemhenting av IS-kvinner med barn med begrunnelse i Genève-konvensjonen.

Påvirkelige norske politikere

Noen langvarig rettsprosess med utgangspunkt i barns selvstendige rettigheter etter Genève-konvensjonene var likevel ikke nødvendig å anbefale Nordhus mens Harlem fremdeles var frivillig mentor for ham. Mangeårig erfaring med hvor påvirkelige norske politikere er dersom man spiller følelseskortene riktig, gjorde at Harlem kunne bruke det sikreste kortet av alle: Humanitære årsaker. Mens Nordhus ropte «barnet dør!» kunne Harlem påvirke med erfaringsrapporter fra Syria.

Oppskriften er velkjent og minner mye om Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egelands påvirkningsstrategier. Ved å spille på dårlig samvittighet ved bruk av maleriske ordbilder lar norske politikere seg bevege følelsesmessig.

For Harlem og Nordhus må det ha vært en seier da MDG i september ville ha hasteavstemning om å hente hjem IS-moren og hennes barn av humanitære grunner. Det gikk ikke mange dagene før Ap-leder Jonas Gahr Støre signaliserte flertall på Stortinget for at IS-kvinner likevel kunne hentes hjem. Regjeringen startet arbeidet med hjemhentingen, stikk i strid med Statsminister Erna Solbergs løfte om å ikke la IS-kvinnen bruke barna som brekkstang for å komme seg til Norge.

Lukrativt holdningsarbeid

«Riktige» holdninger og økonomisk vinning har en tendens til å gå hånd i hånd. I 2015 var Jan Egeland i hardt vær da Flyktningehjelpen mottok  265.000 kroner fra landets største driftsoperatør av asylmottak. Regjeringen bevilget i april i fjor hele  35 millioner kroner  til helsearbeid i Al-Hol-leiren. Mads Harlem sluttet som leder av Røde Kors’ enhet for humanitære verdier og folkerett før sommeren 2018 for å begynne i Likestillingsombudet, og har lang erfaring fra helsearbeid i Syria. Erfaringen fra Røde Kors kommer godt med når Harlem nå blir spesialrådgiver i folkerett/samfunnskontakt og advokatfullmektig i advokatfirmaet Nordhus & Aarø i stedet. Det er utvilsomt gode penger i følelsesproduksjon.

Document beklager: Den opprinnelige utgaven av denne artikkelen inneholdt faktafeil vedrørende tidspunkt for Harlems ansettelse i Røde Kors. Harlem har ikke arbeidet for Røde Kors siden våren 2018. 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!