Nytt

Frode Berg satt 711 dager i fengsel i Moskva. Nå får han 4,3 millioner kroner i erstatning. Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix

Frode Berg får 4,3 millioner kroner i erstatning fra staten etter at han ble pågrepet under en etterretningsoperasjon i Russland i 2017.

Det bekrefter Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes i en sms til NTB.

Det var NRK som først meldte at Berg skrev under avtalen om erstatningen på 4,3 millioner kroner hos Regjeringsadvokaten torsdag.

– Det er i tråd med statens tilbud. Frode Berg synes tilbudet var sjenerøst, og er takknemlig for den anerkjennelsen dette innebærer, skriver Risnes til NTB.

– Innebærer dette at staten innrømmer at Berg var i Russland på oppdrag for E-tjenesten?

– Det fremgår ikke av avtaleteksten, skriver Risnes.

Har aldri krevd erstatning

Det var i desember 2017 at Frode Berg ble pågrepet i Russland og senere dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble løslatt i november i fjor som del av en spionutvekslingsavtale. Til sammen satt han 711 dager i fengsel i Moskva.

Berg har sagt at han er skuffet og bitter på E-tjenesten, som han mener lurte ham og presset ham til å utføre oppdrag i Russland.

Berg presiserer overfor NRK at han ikke krevde erstatning, men at han har fått tilbud om det.

– Det er viktig å påpeke at jeg aldri har krevd noe erstatning. Jeg har fått tilbud om erstatning. Jeg har aldri bruk ordet «krever». Men jeg har fått en kompensasjon for det jeg har vært gjennom, sier Berg.

Han mener likevel at kompensasjonen er rettferdig, og er fornøyd med utfallet.

E-tjenesten vil ikke kommentere

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB, og viser til Regjeringsadvokaten.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!