Statsminister Erna Solberg møter FrP-leder Siv Jensen mandag for å «gå gjennom de tiltakene FrP har varslet at de vil legge fram». Verken tid, sted eller hvem som skal delta på møtet er kjent.

NRKs erfarne politiske kommentator Magnus Takvam er ganske sikker i sin sak: Regjeringen sprekker.

Siv Jensen holder kortene tett til brystet etter møter i partiet søndag kveld. Hun henviser til møtet med statsministeren.

Mye kan imidlertid tyde på at dette regjeringsprosjektet går mot sin slutt nå. I FrP har det murret i lengre tid. Deler av partiet har ment at man får for lite igjen for å delta, samtidig som man «er med på lasset» når denne regjeringen fremmer saker med til dels sterk Venstre- og KRF-profil. Saker knyttet til innvandring/integrering og klima er typiske eksempler.

Det hele har som kjent toppet seg i forbindelse med at IS-kvinnen og hennes to barn er blitt hentet til Norge fra Syria. Det er i ferd med å bli den berømmelige dråpen som får begeret til å rene over for FrP.

Denne saken har skapt store interne «bruduljer» i FrP. Ikke minst har fløyen omkring Christian Tybring-Gjedde reagert sterkt.

Søndag kveld opplyser ifølge Aftenposten fire fylkesledere i FrP at de mener tiden er inne for partiet til å gå ut av regjeringen.

Mange spør seg nå hva utfallet av mandagens samtaler blir. Det har vært spekulert i at Siv Jensen i det lengste ønsker å holde regjeringssamarbeidet gående. Partiet har en rekke sentrale statsrådsposter, det er mange store og tunge saker på bordet fremover i de aktuelle departementene, og FrP får tross alt satt sitt stempel på viktige avgjørelser. Man holder i samfunnsroret.

Hvordan man enn ser det, er det ikke til å komme fra at FrP per i dag har noe partiet har manglet og sterkt ønsket seg i alle år, fra etableringen og frem til 2013:

Innflytelse i regjering

Det gir man ikke uten videre fra seg frivillig. Trolig vil en exit fra regjeringen være ekstra tung for partileder Siv Jensen. Hun har investert mye i å utvikle samarbeidet med spesielt statsminister Erna Solberg. I tillegg er det møysommelig bygget opp en noenlunde brukbart fungerende dialog med regjeringspartnerne Venstre og KRF, hvilket har vært krevende å få på plass.

Aller størst betydning for Jensen har det kanskje at hun bestyrer Finansdepartementet. Det er en nøkkelrolle i norsk politikk, noe man ikke forlater med lett hjerte.

For henne personlig vil også den videre rollen i partiet være et åpent og uavklart spørsmål.

Men til tross for dette mener nå politiske eksperter at denne epoken for FrP er inne i sin siste fase.

I søndagens utgave av Kveldsnytt i NRK sier den erfarne politiske kommentator Magnus Takvam at han er temmelig overbevist om at FrP nå kommer til å si farvel til regjeringen.

«Alle signaler vi har fått i løpet av helgen gjør at man må konkludere med at det er svært sannsynlig», sier Takvam til NRK Kveldsnytt.

Han ser ikke bort fra at avgjørelsen mer eller mindre er tatt, og at temaet for diskusjonene nå blir det praktiske rundt partiets regjerings-exit. Aktuelle spørsmål her vil ifølge Takvam være:

«Skal FrP fortsatt støtte Granavolden-erklæringen, og hvilken type rolle skal man ha i Stortinget»?

Programleder Nina Owing spør Takvam en ekstra gang:

«Med dine kilder er altså ditt inntrykk at FrP kommer til å gå ut av regjering?»

«Det er det inntrykket vi har, det er helt sikkert», svarer Takvam.

Han tar likevel forbehold for at man ikke vet noe definitivt før man har fasit i hånd. Svaret får man muligens mandag utpå dagen.

Hva som da eventuelt blir regjeringssituasjonen, er uklart.

Erna Solberg kan forsøke å lede en mindretallsregjering sammen med Venstre og KrF, og håpe på støtte fra sak til sak fra FrP. Nå har riktignok FrP tidligere vært tydelige på at de ikke vil støtte noen regjering de ikke selv er en del av. Men i praktisk politikk vil de antagelig stort sett finne det mest naturlig å støtte saker og standpunkter en borgerlig regjering står for, i stedet for å stemme med de rødgrønne. Men her vil det ganske sikkert oppstå vanskelige grensetilfeller.

Alternativet er at Erna Solberg kaster inn håndkleet etter sine noe over seks år som statsminister, og overlater roret til Jonas Gahr Støre og hans allierte.

Med tanke på at det kommer et valg i 2021, er det slett ikke sikkert at dét er en dårlig strategi.

En Støre-regjering vil da ha rikelig med tid til å kludre det til for seg selv og landet, og vise velgerne at selv nokså vondt med Erna & co. faktisk kunne blir enda vondere med Jonas & co.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!