Nytt

Royal Saudi Air Force 2nd Lieutenant Mohammed Saeed Alshamrani. Foto: Reuters/Scanpix

Den saudi-arabiske studenten som gikk amok inne på Pensacolabasen i Florida 6. desember handlet ut fra jihad-ideologi, med dypt hat mot USA og Israel, sa justisminister William Barr på en pressekonferanse mandag.

Annenløyntant i det saudiske luftvåpen, Mohammed Saeed Alshamrani, 21, skjøt i 15 minutter før han ble stanset. På den tiden rakk han å drepe tre og såre mange fler.

“This was an act of terrorism,” Barr said. “The evidence showed that the shooter was motivated by jihadist ideology. During the course of the investigation, we learned that the shooter posted a message on Sept. 11 of this year stating, ‘The countdown has begun.’”

Alshamrani hadde med andre ord planlagt angrepet i lang tid. Men etterforskningen har så langt ikke avdekket medsammensvorne. De tre studentene som ble observert filmende angrepet, gjorde det spontant, ifølge FBI.

Men det er et forbehold. Alshamrani hadde to Iphoner med seg. Han skjøt mot den ene, men teknikere har klart å reparere den. En domstol ga politiet adgang til å åpne telefonene, og det ble sendt en anmodning til Apple om å bistå. Så langt har ikke Apple besvart henvendelsen på en konstruktiv måte, sa Barr.

De tech-gigantene som tjener store penger å samle inn og selge opplysninger om brukerne, vil altså ikke hjelpe politiet med å oppklare en alvorlig forbrytelse.

Barr sa det var helt uholdbart.

21 saudi-studenter blir tilbakekalt. Grunnen er at 17 av dem enten hadde postet antiamerikansk propaganda på sosiale medier eller hadde barneporno på sine telefoner/datamaskiner. De var ikke av en natur som medførte straffeansvar, men kongedømmet ville ikke være bekjent av å la dem representere kongedømmet.