Nytt

Franske soldater setter opp en såkalt Advanced Base (BOAT) under operasjonen Bourgou IV i det nordlige Burkina Faso 10. November 2019. Foto: Michele Cattani/AFP/Scanpix 

På under ett år er over 250 mennesker blitt drept av ytterliggående islamister i Burkina Faso, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

I en ny rapport viser organisasjonen til at minst 256 personer, de aller fleste sivile, er drept i rundt 20 angrep siden april i fjor.

Bak angrepene står grupper som har bånd til al-Qaida, som Ansarul Islam, og IS.

I et større angrep like før jul ble minst 35 sivile, de fleste kvinner, drept. I kampene som fulgte mellom opprørerne og sikkerhetsstyrker, ble 80 ekstremister drept, kunngjorde landets president på julaften.

Et par uker tidligere gikk opprørere til angrep på en kolonne med arbeidere ansatt i et canadisk gruveselskap. Minst 37 sivile ble drept.

Begge angrepene ble gjennomført av rundt 100 opprørere, noe som tyder på at gruppene er både store og velorganiserte, skriver HRW i rapporten. Angriperne rettferdiggjør ofte angrepene ved å knytte ofrene til myndighetene, Vesten eller kristen tro, forteller øyenvitner til organisasjonen.

I tillegg har den økende usikkerheten og volden ført til at minst en halv million mennesker er blitt fordrevet, ifølge FN.

 

Fem soldater drept av veibombe i Mali

Fem soldater er drept av en veibombe i Mali, opplyser landets regjering.

Soldatene befant seg på en vei i regionen Alatona sentralt i landet da kolonnen deres ble rammet av en hjemmelaget bombe mandag morgen.

Fire kjøretøy ble ødelagt, opplyser en talsmann for regjeringen. Han sier også at forsterkninger er på plass for å «nøytralisere fienden». NTB-AFP