Salam Aldeen hjelper to syriske barn i land på Lesvos fra en gummibåt den 10. september 2015. Foto: Petros Giannakouris / AP / Scanpix. Den røde sirkelen som markerer Aldeen, er påført av Document.

Den danske hjelpearbeideren og aktivisten Salam Aldeen har i snart to uker sittet fengslet på Lesvos etter at han ble pågrepet på flyplassen på den greske øya.

Aldeen driver organisasjonen Team Humanity og har de fire siste årene jobbet som frivillig i den overfylte Moria-leiren på Lesvos.

Ifølge Team Humanitys nettside har Aldeen fått vite at han er uønsket i Hellas, men uten at advokatene hans har fått vite hvorfor.

Han har tidligere vært tiltalt for menneskesmugling i forbindelse med at han deltok i redningsaksjoner utenfor kysten, men saken endte med at han og fire andre frivillige ble frikjent i mai 2018.

I oktober varslet Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis at leirene på de greske øyene skal gjøres om til lukkede asylmottak. Han sa også at regjeringen vil skjerpe kriteriene for frivillige organisasjoner.

– Kun de som innfrir kravene, vil kunne fortsette å operere i landet, sa statsministeren uten å presisere hvilke krav det er snakk om.

En dansk Hellas-ekspert, Mogens Pelt ved Københavns Universitet, uttalte nylig til den danske avisen Politiken at Aldeen kan være offer for en ny og strengere kurs i gresk asylpolitikk.

Ifølge avisen havnet han i oktober på en liste over personer som regnes som en trussel mot landets sikkerhet. Han skal ha vært på vei til et møte i Aten da han ble pågrepet.

(©NTB)

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!