Bilfergen MF «Hadarøy» fra Fjord1 drives av batteri og trafikkerer fergestrekningen Hareid–Sulesund i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.

Regjeringens handlingsplan med sikte på at alle bilferger i Norge skal bli «utslippsfrie» – altså elektriske – innen 2025, har skapt store investeringsbehov i norske kystfylker. Som et resultat av dette har fylkesrådmannen i Møre og Romsdal foreslått en kraftig økning i billettprisene på fergene der.

Utsiktene til økte fergetakster har imidlertid skapt protester blant folk i Møre og Romsdal som er avhengige av fergetransport. Både fra politikere og næringsliv i fylket kommer det advarsler om trangere tider for folk og bedrifter, som kan bli nødt til å flytte.

Facebook-gruppen Protest mot økte fergetakster, som er grunnlagt av Joachim Orvik og har passert 21.000 medlemmer, tar nå initiativ til en demonstrasjon i Molde den 9. desember, skriver Romsdals Budstikke. Fergene er livsnerven i mange kystsamfunn, sier Orvik.

Mandag 9. desember vil aksjonistene kjøre bil gjennom Molde sentrum i 20 kilometer i timen fram til Fylkeshuset. Kolonnen starter klokka 17.20 ved Molde ferjekai. Samtidig vil det være en markering på Rådhusplassen i Molde med taler fra politikere, næringsdrivende og initiativtakeren bak opprøret klokka 17.00, skriver Orvik i ei pressemelding.

Klokka 17.40 samles aksjonistene foran fylkeshuset for å overlevere underskrifter mot økningen i ferjetakstene.

Konturene avtegnes av noe tilsvarende bompengeopprøret i store norske byer.

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!