Nytt

Når man ser dette bildet forstår man hvorfor regimet truer med politiet mot folk som etterlater bilene sine. Blokkerte veier skaper kork og ansamlinger av mennesker. Sammenstimling betyr bråk for myndighetene. Bildet er fra Isfahan. Foto: AP/Scanpix

Selv med regjeringskontroll over informasjonen, er det tydelig at urolighetene i Iran er alvorlige.

Regjeringens talsmann, Ali Rabiei, forsøker å berolige og forsikre at det «går over». Men han gir detaljer som forteller om alvoret:

Ifølge Rabiei holdt demonstrantene både personer fra politiet og sikkerhetspersonell som gisler.

Store veier er blitt sperret, banker er påtent og offentlige bygninger angrepet. Videoopptak som er sendt på iransk fjernsyn, viser maskerte unge menn som setter fyr på bygninger i gater fulle av murstein. (NTB)

Dette er  langt mer alvorlig enn det vi har sett på en god stund. Det kan virke som om myndighetene sitter på en vulkan. Likevel hever de prisen på bensin med 50 prosent, uten forhåndsvarsel. Det måtte gå galt.

Folk har også etterlatt bilene sine på veiene i protest. Landets president, Hassan Rouhani, har advart folk mot å forlate biler i gatene og sier det kan få rettslige følger.

Presidenten gikk søndag ut og forsvarte avgiftsøkningen med at det skulle komme folket til gode, og at 60 millioner iranere etter prishoppet vil få sosialbidrag. (NTB)

Å årelate befolkningen for at de fattige skal få hjelp lyder ikke som en suksessformel, selv om NRKs Sidsel Wold hadde sans for tanken.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også