Nytt

Dansk politi kontrollerer trafikk fra Sverige tirsdag 12. november 2019. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix

Det danske politiets grensekontroll av reisende fra Sverige til Danmark startet tirsdag. Politiet sjekker biler, tog og ferjer med mål om å få tak i kriminelle.

Danmark varslet Sverige og EU-kommisjonen i oktober om tiltaket, som innføres for å hindre kriminelle bander i å bevege seg fritt over grensene. Tiltaket skal i første omgang vare i seks måneder.

Kontrollene foregår på Øresundstoget, på Øresundsbroen og i havner med ferjetrafikk i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne.

Togkontrollene vil i første omgang skje ved København lufthavn og ved Tårnby stasjon. Dansk politi ønsker imidlertid å kunne kontrollere passasjerer om bord i tog som kjører inn på dansk territorium.

Setter ned farten

Bilister fra Sverige vil kunne bli vinket inn av politiet for stikkprøvekontroller og periodiske kontroller.

Kontrollene blir gjennomført på Øresundsbroen ved en avkjøring like etter en tunnel. Når det avholdes kontroll, vil hastigheten bli satt ned fra 90 til 50 kilometer i timen og bare ett kjørefelt vil holdes åpent.

– Hastigheten blir senket, men det vil bare skape noen få minutters forsinkelser, sier politiinspektør Jens Jespersen i København-politiet til Øresund News. Om det blir køer inne i tunnelen blir kontrollen avsluttet av sikkerhetsmessige årsaker.

Ifølge avisa er det ventet at ID-kontrollene vil bli gjennomført en til to ganger i uka. Dermed blir ikke identiteten til alle tilreisende fra Sverige kontrollert.

I kjølvannet av eksplosjoner

Dansk politi har opplyst å ha særlig fokus på grenseoverskridende kriminalitet som involverer sprengstoff, våpen og narkotika.

Grensekontrollene skjer i kjølvannet av en rekke eksplosjoner i og i området rundt København, blant annet bombeeksplosjonen ved Skattestyrelsen 6. august.

Politiet mener at eksplosjonen ble utført av kriminelle som hadde reist over grensen fra Sverige til Danmark. Øresund-brua går mellom København og Malmö.

Den svenske byen har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. I helgen ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen.

Som en del av innsatsen mot kriminalitet skal danske myndigheter også etablere et grensesenter i Øresund, som får egen etterretnings-, analyse- og etterforskningsmessig kapasitet.