Videoklipp av en død mann utenfor huset i Berisha der Abu Bakr al-Baghdadi ble drept. Foto: AFP / Scanpix.

Trump hadde sitt «Osama-er-død-øyeblikk» da han i en tale til nasjonen forkynte at IS-lederen Abu Bakr Al-Baghdadi er drept.

Hans død er en milepæl i kampen mot IS, slik Osama bin Ladens død var det for kampen mot al-Qaida. Ledere er viktige symboler.

Nå har USA bevist at det kan «ta ut» ledere som erklærer den vestlige verden krig.

NRKs Kristin Solberg var mer opptatt av å understreke av at IS ikke var nedkjempet, men kom til å reise seg og kjempe videre. Det var en merkelig prioritering.

For de fleste frihetselskende mennesker er al-Baghdadis død gode nyheter.

Trump sa de visste om hans tilholdssted og at det var en tunnel under huset. De slo til med syv helikoptre og fløy lavt inn over et fiendtlig område. Til slutt var det bare en person igjen og han flyktet innover i tunnelen. Men amerikanerne visste at den ikke hadde noen utgang. Al-Baghdadi detonerte sitt selvmordsbelte og tok de tre barna sine med seg i døden.

Trump sa han kom til å ringe foreldrene til James Foley, en av amerikanerne som IS henrettet foran øynene på en hel verden.

Journalister spurte om Trump nå følte tilbaketrekningen av amerikanske soldater fra Nord-Syria var riktig.

Trump svarte at USA ikke kan være politimann på ubestemt tid mellom grupper som har bekjempet hverandre i flere hundre år.

Han minnet om at Bush II hadde gått inn i Irak og at det hadde kostet Amerika dyrt i form av blod og penger. – Hva fikk vi ut av det? Jeg hører at amerikanske oljeselskaper kommer i annen rekke når lisenser deles ut, sa Trump.

Han sa at han hadde skrevet allerede før 9/11 at Osama bin Laden var en person USA burde «ta ut» før han anrettet stor skade. Dette lød som selvskryt og passet ikke for anledningen.

Trump nevnte det i forbindelse med at amerikanerne også har tatt ut Osamas sønn Hamza, før han rakk å bli en alvorlig trussel.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 199 til 150 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂