Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Forsker Axel West Pedersen i ISF foreslår et pensjonssystem der pensjonsalderen heves jo lengre vi lever. Målet er å unngå fattigdom.

Får forskeren fra Institutt for samfunnsforskning (IFS) gehør, må en person født i 1960 minst vente til 64 års alder mens en person født i 1972 ikke kan velge pensjon før tidligst 65 år, skriver Finansavisen.

Uendret formell pensjonsalder kombinert med levealdersjusteringen, som kom med pensjonsreformen, gjør at det årlige beløpet som utbetales i pensjon synker, jo lengre den forventede levealderen blir.

– Levealdersjusteringen vil slå kraftig ut. Jeg regner med at andelen fattige blant pensjonistene raskt kan bli høyere enn for befolkningen ellers, sier Pedersen.

Forskerens foreslåtte system vil medføre at pensjonsalderen og nedre aldersgrense for pensjon heves med to tredelers år for hvert år forventet levealder øker. Dette vil si at 1960-kullet får en «normert pensjonsalder» på 69 år og 1972-kullet på 70 år.

Med dagens befolkningsutvikling innebærer forslaget at aldersgrensene heves med ett år for hvert tiår som går.

(©NTB)

 
 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂