Øystein Dørum, NHO, taler på NHOs årskonferanse 2019.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO sier vi må venne oss til at det vil gå tyngre med norsk økonomi framover, og sier at nordmenn må justere forventningene.

– Vi har seilt så til de grader i medvind de siste 20 årene. Vi må venne oss til at det blir en tyngre seilas fremover, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til Dagens Næringsliv.

I forbindelse med arbeidet med å lage «Veikart for fremtidens næringsliv» har NHO utarbeidet et anslag for den økonomiske utviklingen i Norge fram mot 2030.

– Vi kommer til å se en helt annen økonomisk vekst per innbygger og i kjøpekraft enn vi har sett historisk, sier Dørum. Han sier nordmenn må justere forventningene.

Det økonomiske anslaget er bygget på den makroøkonomiske modellen Norwegian Aggregate Model (NAM), som naturligvis er bygget på en rekke forutsetninger.

NHO anslår at industriproduksjon og -sysselsetting vil vokse mye svakere blant annet på grunn av lavere aktivitet i oljebransjen etter 2023. Flere eldre vil føre til høyere pensjonskostnader og økt behov for helse- og omsorgstjenester, og relativt sett færre vil jobbe med vareproduksjon, og flere i tjenestenæringen.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂