Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO sier fastlandsindustrien har mistet 80.000 jobber.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Selv med støtteordninger og permitteringer er flere næringer allerede ned med over 30 prosent, sier kommersiell direktør Linda Jensen i analyselskapet Enin. -Det kommer jo indikasjoner på at antallet ansatte går ned i flere bransjer, men at tallene er så store på så kort tid ble jeg veldig overrasket over.

Hun viser blant annet til bemanningen innenfor kongresser og messer, med en nedgang i antall ansatte på 38 prosent, og yrker som er knyttet til underholdningsvirksomhet, med minus 36 prosent. Klesbutikkene har redusert bemanningen med 12 prosent.

Målt i bemanning er hotell- og restaurantbransjen hardest rammet med en samlet reduksjon på 25.000 sysselsatte.

– Fastlandsindustrien har mistet 80.000 arbeidsplasser fra tredje kvartal i 2019 til tredje kvartal 2020. Alle disse jobbene har gått tapt i privat sektor, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Han tror imidlertid at 2021 blir langt bedre enn 2020 og at det i løpet av sommeren vil normaliseres igjen når flere enn førsteprioriterte også får vaksine.

Over 3.000 drosjesjåfører har mistet jobben i år. Sammen med ansatte i klesbutikker, og hotell- og restaurantpersonell, har taxinæringen hatt størst nedgang.

Ifølge tall analyseselskapet Enin har hentet inn, har 3.103 drosjesjåfører mistet jobben i 2020. Det medfører at nesten hver femte taxisjåfør har gitt opp å jobbe i transportnæringen, skriver Dagens Næringsliv.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.