Sakset/Fra hofta

Det er ikke første gang det har gått hardt for seg i Al-Hol. En vakt fikk en kniv i ryggen. Han overlevde.

IS lever i beste velgående i Al-Hol-leiren, det har vi sett flere tegn på. I intervjuer har kvinnene ikke lagt skjul på at de fortsatt støtter IS. Det skjer også på håndgripelige måter.

En hemmelig kvinnedomstol dømte en kvinne til døden fordi de mente hun  ikke var lojal nok til IS.

Abid Raja deltok i Dagsnytt 18 og presset på for at regjeringen må hente ut kvinnen som er norsk statsborger og har et fire år gammelt sykt barn. Kvinnen har nektet å la seg skille fra sitt barn. Raja mente hun skulle få bli med til Norge, Høyres Mikael Tetzschner sa det var flere grunner til regjeringens tilbakeholdenhet som de ikke kunne gå ut med. Kvinnen får legehjelp i leiren, men det er ikke like lett å få ytt den. Disse omstendighetene gjør situasjonen komplisert.

Det har ant oss at sikkerhestssituasjonen ikke er lett. Dagens hendelser bekrefter det.

Men Raja mente det kun var hensynet til FrP som gjorde at Høyre ikke gikk inn for å hente kvinnen og hennes barn ut.

Det kunne Tetzschner korrigere: Det stemte ikke.

Men det er mest effektiv å legge skylden år FrP.

 

Kvinner drept i al-Hol-leiren i Syria

To kvinner er drept og flere andre er såret da det kom til sammenstøt i al-Hol-leiren i Syria, melder det kurdiske nyhetsbyrået Hawar.

En kvinne ble knivstukket etter å ha blitt «dømt» til døden av en hemmelig domstol, etablert av 50 kvinnelige medlemmer av den ytterliggående islamistgruppen IS, ifølge Hawar.

Domstolen var opprettet for å straffe kvinner som forsøkte å vende ryggen til den strengt islamske IS-ideologien.

Ifølge lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman, døde den knivstukne kvinnen senere av skadene hun var påført.

Hemmelig politi

Hendelsen fikk det kurdiske hemmelige politiet, kalt Asayish, til å rykke inn i den delen av leiren som huser utenlandske kvinner, ifølge Leger Uten Grenser (MSF), som driver en klinikk i leiren.

IS-kvinnene slo tilbake og grep ifølge SOHR til våpen. Det er uklart hvor disse våpnene kom fra.

Et kvinnelig IS-medlem ble drept og sju ble såret i den 15 minutter lange skuddvekslingen som fulgte, ifølge Hawar.

Svært bekymret

MSF bekrefter å ha behandlet fire kvinner med skuddskader og er svært bekymret over den spente situasjonen som nå råder i leiren.

– Manglende sikkerhet har tvunget MSF til midlertidig å redusere sine medisinske aktiviteter og rammer hjelpeorganisasjonenes evne til å gi svært nødvendig hjelp til leirens sårbare innbyggere, heter det i en kunngjøring fra MSF.

Innesperret

50 kvinnelige IS-medlemmer ble pågrepet da Asayish-styrken fikk kontroll over situasjonen.

Det befinner seg flere norske kvinner og barn i al-Hol-leiren. Det ene barnet, en fire år gammel gutt, er alvorlig syk.

Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna og Røde Kors, menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch og FN har gjentatte ganger slått alarm om forholdene i leiren, der over 70.000 kvinner og barn er innesperret og voktes av kurdisk milits. (NTB)

Les også