Rena 20190603.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) besøker Rena Leir der de blant annet diskuterer kvinner i forsvaret.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge slutter seg til forsvarssamarbeidet European Intervention Initiative. Målet med det uforpliktende samarbeidet er å bli bedre til å takle krisesituasjoner.

Frankrike tok initiativet til samarbeidet, som startet i fjor, og fredag ble Norge og Sverige medlemsland nummer 11 og 12.

– Dette er et samarbeid som tar mål om å samle og dele informasjon for å være bedre forberedt ved eventuelle kriser. Det er viktig for oss å være med på slike initiativer når det gjelder krisetenkning og håndtering av kriser, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB på vei fra møtet i nederlandske Hilversum der Norge ble tatt opp som medlem.

Erstatter ikke NATO

Initiativet, som går under forkortelsen EI2, er et uforpliktende samarbeid, og beslutninger om å delta i operasjoner skal fortsatt avgjøres av hvert enkelt medlemsland. Det er heller ikke noen erstatning for NATO, som fortsatt skal være hjørnesteinen i Europas kollektive forsvar, sier statsråden.

– Dette handler mer om lavere og middels krisenivåer og kan være med å skape en bedre forståelse på et tidligere tidspunkt. I Norden har vi allerede en omforent forståelse av at en krise i ett land også berører de andre. Det gjelder også på europeisk nivå. I tillegg kan kriser andre steder i verden også berøre Europa. Da er det viktig å tenke strategisk sammen og samarbeide for å kunne takle det best mulig, sier Bakke-Jensen.

I tillegg til planlegging og strategi, ser han for seg at det kan bli felles øvelser basert på krisescenarioer.

Praktisk og pragmatisk

Forsvarsdepartementet opplyser at EI2 skal være et ikke-bindende forum av europeiske land som er villige til å bidra til militære operasjoner for å respondere på trusler og utfordringer mot europeisk sikkerhet. Operasjonene kan skje innenfor rammen av EU, NATO, FN eller koalisjoner av villige.

Medlemslandene ønsker å få i stand praktiske og pragmatiske samarbeidsløsninger for løsning av konflikter og kriser, skriver departementet.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂