Tyskland har gått sammen med en rekke andre europeiske land om å utvikle et bedre luftforsvarssystem i Europa. Norge er blant deltakerne.

– I alt 15 land er enige om å organisere felles innkjøp under tysk ledelse for et europeisk luftforsvar. Det er et område der vi har hull, sier Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht, ifølge DPA.

– Det er en vinn-vinn-situasjon for landene som er involvert, legger hun til.

Støtter initiativet

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter overfor NTB at Norge støtter initiativet.

– Fra et nasjonalt perspektiv ses initiativet også med utgangspunkt i at vi fra norsk side har utviklet og opererer Nasams. Systemet er i operativ drift i mange land, og det foreligger planer for å videreutvikle dette, i tett samarbeid med nære allierte, sier Gram, som denne uken deltar på Natos forsvarsministermøte i Brussel.

– Fra norsk side støtter vi initiativ som øker alliansens samlede evne. Vi setter pris på dette viktige tyske initiativet, som har som mål å styrke Natos integrerte luft- og missilforsvar, sier Gram.

Signerte avtale

Ifølge diplomater er også disse landene involvert: Storbritannia, Slovakia, Latvia, Litauen, Ungarn, Bulgaria, Belgia, Tsjekkia, Nederland, Romania, Slovenia og Finland (sistnevnte er så langt ikke medlem av Nato). I tillegg ønsker Estland å være med, skriver nyhetsbyrået DPA.

Natos forsvarsministre er denne uken samlet til et to dager langt møte i Brussel.

Torsdag signerte ministrene fra de aktuelle landene en intensjonsavtale om et felles integrert luft- og missilforsvar ledet gjennom nasjonale kommandostrukturer, som en del av Natos «Integrated Air and Missile Defence System», opplyser Forsvarsdepartementet.

Billigere løsning

Initiativet har fått navnet European Sky Shield Initiative (ESSI).

Tysklands statsminister Olaf Scholz kunngjorde i slutten av august at han ville ta initiativ til å skaffe Europa et nytt luftforsvarssystem for å bedre sikkerheten i hele Europa.

Han argumenterte med at et felles luftforsvarssystem vil være mer effektivt og billigere enn at hvert enkelt land bygger sitt eget.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.