Sakset/Fra hofta

Stillbilde fra Youtube. Hva tenker menneskene som er berørt av alle bilbrannene? Det må være flere tusen mennesker i Europa hvert år.

I bydelen Kreuzberg i Berlin brant ti biler tirsdag kveld. En 69-åring fryktet for sitt liv. Beboerne er opprørte.

En 69 år gammel pensjonist som bor i eldrebolig, våknet natt til onsdag av et veldig smell. Først trodde han det var noen som kastet dynamitt mot leiligheten hans – for vinduene ble knust, forteller han. Mannen, som er lenket til sengen etter et hjerneslag, fikk omsider tak i en pleier, som kunne fortelle ham at det var en bil som brant – bare fire-fem meter unna. Pleieren legger ikke noe imellom: «Det var livstruende,» sier hen.

Ti biler denne gangen
Totalt ble ti biler påtent i Kreuzberg denne natten, og at ingen ble skadet under hærverket, har med tilfeldigheter å gjøre. Pensjonisten peker på gardinet sitt; hadde dette tatt fyr, ville jeg vært aske nå.

Ukjente gjerningsmenn
Som vanlig i slike tilfeller, har politiet ingen mistenkte, ingen spor å gå etter. Både pleier og pasient hevder imidlertid å vite hvem synderne er. «Vi tør ikke angi dem. Da kommer de tilbake og angriper oss,» forteller pleieren.

Hva er motivet?
«Hva er poenget med dette? Bilene er uansett forsikret, pengene får vi tilbake. Hva er vitsen med å utføre en slik handling – og fremfor alt, hvem ønsket du å ramme? Selv er jeg en håndverker og mange familier er berørt,» sier Edgar P., som fant bilen sin forkullet om morgenen.

Michael S. slapp unna uten skade, men er berørt av skjebnen til de som har biler i flammer: «De virkelig dyre bilene som ofte står rundt her er ikke berørt i det hele tatt. I stedet har det normale mennesker, normale familier som blir rammet.»

«Dette er en krigserklæring»
Ralf G. er tydeligere:»Dette er en krigserklæring,» sier 56-åringen. Han har bodd i Bergmannkiez i 37 år, men han har ennå ikke opplevd noe slikt. «Jeg vet ikke om jeg hadde vært i stand til å kontrollere meg selv hvis jeg hadde tatt gjerningsmennene på fersken  i kveld,» sier Ralf G. Hans Hyundai Santa Fe har brennmerker over støtfangeren, malingen har smeltet noen steder. Likevel var IT-spesialisten heldig, bilen hans ble ikke påtent direkte. I stedet brant bilene foran og bak bilen hans – et mønster man bruker finne ved slike brannstiftinger. «Man brenner annenhver bil og forsøker å skape en kjedereaksjon,» antar han.

«Jeg trodde huset skulle brenne»
Bare noen få beboere, som den 69 år gamle rullestolbrukeren, våknet av brannene. «Jeg hørte klirringen i vinduene, og det vekket meg. Først trodde jeg at huset ville brenne,» sier Stefanie N.
En forbipasserende forteller at hun så brannen da hun var på vei hjem i halv tre-tiden. Hun trodde også først at eksplosiver var blitt detonert. Litt senere la hun merke til de brennende bilene; på dette tidspunktet hadde allerede en annen beboer varslet politiet.

Familie brøt ut i tårer
Edgar P., derimot, sov og merket ingenting. De så ikke skadene på bilene sine før neste morgen. «Leiligheten min ligger i bakgården, så jeg la ikke merke til noe,» beretter Edgar P.

Lokale innbyggere rister hjelpeløst på hodet der de passere de utbrente bilene onsdag morgen. Lukten av brent plast er fremdeles intens og når langt. Et par hadde flyttet inn i ett av husene dagen før; foran leiligheten deres stod to fullstendig utbrente biler. En annen familie brast i gråt ved synet av kjøretøyet sitt om morgenen.

(Kilde: Berliner Morgenpost)

 
 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!