Foto: Dirk Bannert / Bundeswehr.

Det kinesiske forsvaret har for første gang i historien deployert militært personell og pansrede militære kjøretøy i et europeisk NATO-land for å delta i en felles militærøvelse med det tyske forsvaret i Tyskland.

Combined Aid 2019, som øvelsen heter, finner sted i Feldkirchen og har som oppgitt formål å trene på felles medisinsk innsats fra de to landenes militære styrker i en katastrofesituasjon, opplyser det amerikanske militære tidsskriftet Stars and Stripes. Det er altså ikke tale om kamptrening.

“The participating teams will practice joint command and control and will learn to cooperate in treating and managing mass casualties in large-scale disease outbreaks,” the Chinese Defense Ministry said in multiple state-controlled media outlets as the exercises began last week.

For det kinesiske regimet dreier det seg imidlertid mest om propaganda og innynding overfor europeiske land.

The two-week exercise set to end July 17 has garnered headlines in China, where the training in Germany was characterized as part of an effort to strengthen ties with European nations.

En pensjonert oberst fra Folkets Frigjøringshær omtaler det hele som et «gjennombrudd» for Kina. Det såkalte silkeveiprosjektet handler også om å vise militære muskler på den globale scenen:

Yue Gang, a retired PLA colonel, told the South China Morning Post that the exercise was a breakthrough given that NATO is wary of China’s military development.

“The PLA in the future will need to go abroad to protect China’s overseas interests in countries along the Belt and Road Initiative, and if there could be some basic mutual trust and understanding with NATO forces, the risk of potential conflict could be greatly mitigated,” Gang told the Hong Kong-based newspaper.

Denne tilnærmelsen skaper uunngåelig bekymring i Washington, hvor man er vitne til et Tyskland som er lite samarbeidsvillig både når det gjelder å prioritere forsvaret og å stille opp når USA ber om det – som nå sist i Syria.

Jorge Benitez, a NATO expert with the Atlantic Council in Washington, said Germany’s hosting of the Chinese military and the way it is playing in China “gives the impression that NATO allies are disagreeing with the U.S. and seeking better relations with China.”

“The presence of the Chinese military in Germany for this exercise creates very bad optics for Germany, NATO and the U.S. and is a cheap propaganda victory for China,” Benitez said.

Trump-administrasjonen har gjort det klart at den ønsker å tøyle Kinas ambisjoner om å øke sin innflytelse i Vesten. Denne felles øvelsen risikerer således å forsure Tysklands forhold til USA ytterligere.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.