President Volodymyr Zelenskiy besøker troppene ved frontlinjen i Lugansk 27. mai. Foto: Reuters/Scanpix

Den lite omtalte krigen mellom Russland og Ukraina har blusset opp i det siste. Harde kamphandlinger skal ha brutt ut langs demarkasjonslinja som skiller de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Lugansk fra resten av Ukraina, og ukrainske styrker skal ha blitt påført følbare tap. I følge CNN truer kampene vannforsyningen til mer en 3 millioner mennesker, og UNICEF har bedt om at artilleri-ilden mot sivil infrastruktur opphører øyeblikkelig.

Siden 2014 har ukrainske styrker i den østlige Denbas-regionen sloss mot separatister som støttes av Russland. Ca 13.000 mennesker skal ha blitt drept siden starten av konflikten i 2013, hvor utgangspunktet var en intern strid i om Ukrainas tilnærming til EU. Daværende president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar 2014, og de nye makthaverne ble møtt med mistro i de russisk-orienterte områdene i landet.

Da Krim-halvøya ble annektert i mars 2014, tok russiske separatister i Øst-Ukraina til våpen mot de nye styresmaktene. Ganske fort ble det klart at de mottok både politisk, militær og økonomisk støtte fra Russland, som invaderte Krim gjennom en fordekt aksjon, unnskyldt gjennom at Russland ville «beskytte» russiske borgere på Krim. Dette skapte betydelig frykt for at Russland vil prøve samme strategi mot baltiske land, og selv Sverige så seg nødt til å styrke forsvaret av Gotland.

Ukraina får 250 millioner doller årlig i militærhjelp av USA slik at landet kan styrke sin forsvarskapasitet både til sjøs og på land. EU innførte sanksjoner mot Russland i 2014 på grunn av Krimkrisen, og i juni gikk EU-landenes ledere enstemmig inn for å forlenge disse sanksjonene mot Russland med seks måneder.

Den nyvalgte Ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky, er nærmest uten politisk erfaring men vant valget gjennom løfter om å bekjempe korrupsjon, og løfter om å tå imot presset fra den mektige naboen i Øst. Så langt har ingen fredsforhandlinger ført frem, og ingen parter vil gi seg.