Liberalisme som ideologisk kraft er død, mener Vladimir Putin, som viser til økende motstand mot innvandring og multikulturalisme verden over.

Den russiske presidenten er dermed på linje med andre nasjonalistiske og populistiske ledere som har vunnet valg etter å ha manet til kamp mot det etablerte, som Donald Trump i USA, Victor Orban i Ungarn og Matteo Salvini i Italia.

– Liberale kan ganske enkelt ikke diktere noe som helst lenger, slik de har gjort de siste tiårene, sier Putin i et intervju med Financial Times.

Den russiske presidenten kritiserer Tysklands statsminister Angela Merkel og hevder at hun begikk en kardinalfeil ved å ta imot over 1 million flyktninger, først og fremst fra Syria.

Han hyller samtidig Trump for hans forsøk på å stanse strømmen av migranter og narkotika fra Mexico.

– Den liberale ideen forutsetter at man ikke trenger å gjøre noe. At migranter kan drepe, plyndre og voldta uten å bli straffeforfulgt, fordi rettighetene deres som migranter må beskyttes, sier Putin.

– Alle forbrytelser må straffes. Den liberale ideen er foreldet. Den har kommet i konflikt med interessene til et overveldende flertall av befolkningen, mener den russiske presidenten.

EUs president Donald Tusk tar sterkt avstand fra Putins uttalelser:

– Det er autoritært styresett, persondyrking og oligarkstyre som er foreldet, sier han i en kommentar til den russiske presidentens uttalelser.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.