Rådhusplassen i København den 28. desember 2018. Foto: Thomas Sjoerup / Ritzau / Reuters / Scanpix.

Khalid El Fataoui, som er bistandsadvokat til de etterlatte etter Louisa Vesterager Jespersen, som sammen med Maren Ueland fikk hodet skåret av da de ble angrepet av terrorister under en telttur i Atlasfjellene i Marokko sist desember, mener at koranskolen hvor flere av de tiltalte i saken har studert sharia, har medansvar for de bestialske drapene.

Skolen har vært et «arnested for terrorisme» og må stilles til ansvar, sier El Fataoui til NRK. Dansk TV 2 tallfester fenomenet til mer enn 100 personer som er blitt dømt for terrorrelaterte forbrytelser.

Uttalelsen er oppsiktsvekkende, for den går langt i å hevde at Koranen, og dermed også islam, inspirerer til terror. Ikke at det er noe vanskelig å begrunne, men slike påstander har det med å avstedkomme ubehag for avsenderen.

Bistandsadvokaten hevder også at en tidligere justisminister gjenåpnet koranskolen, som skal ha tette bånd til Saudi-Arabia, etter at den var blitt stengt i 2009, med sikte på å få større oppslutning ved et valg.

Hvis det stemmer, betyr det at islamismen har stor oppslutning i den marokkanske befolkningen.

Fortellingen om Marokko som et forholdsvis moderne muslimsk land ville i så fall få enda et skudd for baugen. Tilliten til fortellingen ble allerede svært tynnslitt da det ble kjent at 1700 fremmedkrigere hadde reist fra Marokko til Syria eller Irak for å slutte seg til den islamske staten (IS), som Maren og Louisas slaktere også hadde sverget troskap til.

Som Oriana Fallaci sa i et intervju med Charlie Rose i 2003, er problemet i bunn og grunn at det ikke er mulig å skille den islamske terrorismen fra islam selv. Magdi Allam innså dette noen år etterpå, da han i forbindelse med sin konversjon fra islam til kristendommen uttalte at «ondets rot er iboende i et islam som er iboende voldelig og historisk konfliktsøkende».

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.