Langtransport i kø ved den amerikanske grensen ved Olay, nær Tijuana. 7. juni. En forsmak på hva som ville skjedd om straffetollen hadde trådt i kraft. Foto: Jorge Duenes/Reuters/Scanpix

USA og Mexico er enige om en avtale som suspenderer den varslede innføringen av toll på mexicanske varer på ubestemt tid, ifølge president Donald Trump.

Dermed unngår mexicanerne tollinnføringen som skulle trå i kraft mandag.

– Mexico har i retur blitt enige om å ta tøffe grep for å håndtere migrantstrømmen gjennom landet. På den måten kan ulovlig innvandring fra Mexico bli kraftig redusert eller eliminert. Detaljer fra avtalen vil bli offentliggjort av utenriksdepartementet snart, skriver presidenten på Twitter fredag.

Nye steg

USAs utenriksdepartement sier at Mexico vil ta helt nye steg for å stanse migrantrømmen fra Mellom-Amerika. Mexico har også forpliktet seg til å bekjempe menneskehandlere og deres nettverk.

– Det inkluderer utplasseringen av soldater gjennom hele Mexico, men med deres sørlige grense som den høyeste prioriteten, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

I avtalen skal Mexico også ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på at deres asylsøknader skal behandles. Migrantene må ifølge avtalen ikke søke asyl i Mexico først, slik Trump-administrasjonen tidligere har ønsket.

Spenninger

Mexicanske diplomater ledet av utenriksminister Marcelo Ebrard har denne uken ført tollsamtaler i Washington med amerikanske myndigheter.

Bakteppet er migrantstrømmen gjennom Mexico som har forarget Trump-administrasjonen. Trump-administrasjonen har vist til tall fra amerikansk grensepoliti som viser at 132.000 mennesker har blitt anholdt eller pågrepet på den amerikanske grensen mot Mexico i løpet av mai. Det er første gang siden april 2007 at det har blitt gjort flere enn 100.000 anholdelser på en måned.

Samtalene har tidvis vært preget av spenninger, der Mexico har anklaget USA for å ønske «raske og umiddelbare» løsninger. Washington har på sin side minnet mexicanske diplomater om den overhengende faren for økte tollsatser.

Omstridt tollpolitikk

Det ser ut til å ha funket. USA er blant Mexicos aller viktigste handelspartnere og amerikanere kjøpte i fjor mexicanske varer til en verdi av 378 milliarder dollar, rundt 3.260 milliarder kroner.

Økte tollsatser ville imidlertid også rammet amerikanske importører og forbrukere, noe som har gjort at Trump har slitt med å få støtte i sitt eget parti. En rekke ledende republikanere i Kongressen har gått ut mot presidentens tolltrusler.

Trump kunngjorde i forrige uke at USA ville innføre toll på 5 prosent på alle mexicanske varer som importeres til USA fra 10. juni. Tollsatsen skulle øke til 10 prosent 1. juli, og deretter med 5 prosentpoeng hver måned, inntil den var ment å nå 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarte å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.