Donald Trump har landet på Stansted flyplass utenfor London. Trump deler landet like effektivt som Brexit. og tiltrekker seg stygge kommentarer fra venstresiden enda raskere. Londons borgermester Sadiq Khan legger ikke skjul på at han ikke kan fordra Trump. «Donald Trump is like a 20th-century fascist», sa Sadiq Khan før Trumps ankomst. Men det var ikke nok. Khan hadde mer på hjertet, her rant det ut en tirade om alt fra utnyttelse av folks redsel for terror (all grunn til å være redd i London), delinger av twittermeldinger fra rasistiske høyreekstreme, klimafornekter og støtte til Boris Johnson.

“This is a man who also tried to exploit Londoners’ fears following a horrific terrorist attack on our city, amplified the tweets of a British far-right racist group, denounced as fake news the robust scientific evidence warning of the dangers of climate change, and is now trying to interfere shamelessly in the Conservative party leadership race by backing Boris Johnson because he believes it would enable him to gain an ally in Number 10 for his divisive agenda.”

Trump svarer Sadiq Khan på Twitter og sier at han er dum som er ekkel mot USAs president som er Storbritannias viktigste allierte. Han er en iskald taper, skriver Trump, som heller burde fokusere på kriminaliteten i London. Deretter sammenlikner Trump Khan med den «veldig dumme og inkompetente» borgermesteren i New York, de Blasio som også gjør en fryktelig dårlig jobb. Og Khan er halvparten så høy, sier Trump (Khan er 1,70 m). Trump avslutter med at han ser frem til å være en god venn av Storbritannia og besøket. Lander nå!

Ingen rød løper for Trump

20 000 politi skal bevokte Trump under hans besøk i London. I Storbritannia har man knapt greid å snakke om noe annet enn Trumps besøk de siste dagene. Alle har sterke meninger om Trump og de er som regel fiendtlig innstilt. De EU-vennlige Liberaldemokratene er langt fra vennlige når det kommer til Trump. De oppfordrer til demonstrasjoner mot den «farlige og rasistiske mannen», som altså er USAs president og Storbritannias største handelspartner utenfor EU.

I et intervju sa Liberaldemokratenes leder Vince Cable, lettere sjokkert, at uansett hva man sier til Trump, så preller det av. Hypermoralist Cable vet ikke helt hvordan man skal forholde seg til folk som nekter å skamme seg, annet enn å boikotte dem. Vince Cable sier at Liberaldemokratene ikke vil delta i banketten under statsbesøket. Også Jeremy Corbyn har takket nei til å delta i banketten. Megan Markle som offisielt har mammapermisjon og som støttet Hillary Clinton i valget i 2016 og som har kalt Trump kvinnefiendtlig og splittende vil også være fraværende. Mediene greide å lage en historie ut av Trump om at han kalte Megan Markle for «nasty». Noe han benekter selv:

Det hele startet med et opptak foretatt av avisen The Sun. Her er utskriften av hva som ble sagt:

Så kan man jo selv vurdere hvem som oppførte seg mest ufint.

Det forventes store demonstrasjoner mot Trump under statsbesøket. Som John Cleese sa i 2011 London is «not really an English city anymore». Trumps statsbesøk skjer under 75-års markeringen av D-Day. Eldre briter vet nøyaktig hvor mye de skylder amerikanerne fra krigen. Yngre briter tror at krig og sånt tilhører fortiden og at det er passé. Nå er det klima og godhet som gjelder.

Daily Mail

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.