Mediene mener å vite at Trumps tweet kom overrraskende på medarbeiderne. De vil vende alt til et spørsmål om Trumps karakter. Men Golan-avgjørelsen har vært underveis lenge. Trump har med seg lederen av Senatets justiskomite, Lindsey Graham, som besøkte Israel så sent som 11. mars. Her med Bibi og den amerikanske ambassadøren David Friedman på Golan. De ser inn i Syria. Selv et barn kan forstå at et land ikke kan gi fra seg et høydedrag til en fiendtlig nabo som har vært gjennom en brutaliserende krig og har antisemittiske bevegelser som Hizbollah rett over grensen, med Iran som alliert. Foto: Ronen Zvulun /Reuters/Scanpix

Donald Trump valgte å signalisere anerkjennelse av Golan som israelsk som en forsikring mot Hizbollah og Iran nå som det amerikanske nærværet i Syria blir mindre.

Det skal være bakgrunnen for at Trump innfridde israelernes ønske nå.

Tweet

Trump kunngjorde linjeskiftet i en tweet torsdag.

– Etter 52 år er det på høy tid at USA fullt ut anerkjenner Israels suverenitet over Golanhøydene, som er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel og stabiliteten i regionen, skriver Trump på Twitter.

Syria reagerte fredag med å si at Syria vil gjenerobre Golan «med alle nødvendige midler». Det betyr vanligvis krig. Men Syria er ikke i stand til å føre krig på tiår. Tapet av Golan var en pris for borgerkrigen. Golan ligger så strategisk til at det ville være galskap å gi det fra seg.

Slike hensyn tar ikke FN.

Pompeo på besøk
Meldingen kom samtidig som utenriksminister Mike Pompeo er på besøk.

– I en tid der Iran forsøker å bruke Syria som en plattform for å ødelegge Israel, anerkjenner president Trump på modig vis Israels suverenitet over Golanhøydene, skriver Netanyahu på sin personlige Twitter-konto.

– Takk, president Trump!, legger han til. (…)

Det kom et hint om ny politikk da State Departments årlige menneskerettsrapport brukte uttrykket «israelskkontrollert» om Golan, ikke okkupert.

– Dette var ingen glipp, det var en grunn til det, sa Pompeo torsdag. Han bekreftet deretter at USA ikke lenger ser på Golanhøydene som okkupert.

– Trump besluttet i kveld å anerkjenne dette hardt tilkjempede området, dette viktige stedet, som en suveren del av staten Israel, sa Pompeo under Jerusalem-besøket.(NTB)

Igjen markerer Norge avstand

Det er bemerkelsesverdig at Norge nærmest på autopilot tar avstand fra Trumps utenrikspolitikk i Midtøsten:

– Norge har aldri anerkjent Israels krav på de syriske Golanhøydene, og denne posisjonen ligger fast, sier hun til NTB.

Norge synes ute av stand til å forstå de grunnleggende strategiske endringene som har skjedd i Midtøsten. USAs nye politikk er ikke uttrykk for Trumps personlige innfall, slik man kan få inntrykk av når man leser NTB og andre medier. De er svar på en endret regional situasjon.

NTB sitererer Obama-folk som rister på hodet. Det er de samme folkene som inngikk avtalen med Iran. Hva annet skal de si? Hvis de skulle forstå Trump måtte de innrømme at de tok feil.

Men at Norge er så raskt ute med å markere avstand, blir over tid lagt merke til i Washington. Det er ikke tvingende nødvendig. Norge kunne lagt seg lavere. Det kan bli en pris å betale når amerikanerne blir irriterte nok.