Nytt

USA kan snart komme til å fryse forberedelser av leveranser av F-35 til Tyrkia, opplyser kilder i Washington til Reuters.

Det vil i så fall være snakk om det sterkeste signalet Washington sender til Ankara så langt om at Tyrkia ikke kan få ha både de avanserte amerikanskproduserte flyene og det russiskproduserte S-400-luftforsvarssystemet.

– S-400 er en datamaskin. F-35 er en datamaskin. Man kan ikke koblet sin datamaskin til motstanderens datamaskin. Det er i prinsippet det som ville ha skjedd, sier konstituert statssekretær med ansvar for internasjonal sikkerhet, Katie Wheelbarger, i Pentagon til Reuters.

USA har til nå ikke lyktes i å overtale Tyrkia til å snu i synet på kjøp av det russiske systemet. NATO har på sin side tidligere uttalt at medlemsland i forsvarsalliansen må få stå fritt til å velge hvor de vil kjøpe sitt utstyr fra, så lenge sikkerhet og kompatibilitet ivaretas.

Ingen beslutning er tatt fra USAs side så langt, men kilder bekrefter overfor nyhetsbyrået at en prosess er under vurdering for å stanse flyleveransene til Tyrkia. Landet har en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35.

Tyrkia er, i likhet med Norge, et av partnerlandene i kampflyprosjektet.

Hvis Tyrkia fjernes fra F-35-programmet, vil det dreie seg om en av de alvorligste krisene i forholdet mellom de to allierte på flere tiår, mener Bulent Aliriza, som er leder for Tyrkia-spørsmål i tankesmia Center for Strategic and International Studies.