Foto: eks-Facebook.

Den britiske regjeringsadvokaten har besluttet å gå til ny sak mot Tommy Robinson, som igjen anklages for forakt mot retten etter at han filmet utenfor Leeds Crown Court i forbindelse med en rettssak mot voldtektsforbrytere i mai 2018.

Robinson, som egentlig heter Stephen Yaxley-Lennon, ble i den forbindelse fengslet mens han filmet på gaten, men siden løslatt etter å ha fått medhold i en anke i august, hvor det ble påvist saksbehandlingsfeil i prosessen mot ham.

Deretter havnet altså saken på bordet til regjeringsadvokat Geoffrey Cox.

Storbritannias regjeringsadvokat Geoffrey Cox. Foto: Chris McAndrew / UK Parliament / Wikimedia Commons.

Financial Times skriver:

Mr Cox said on Thursday: “After carefully considering the details of this case, I have concluded there are strong grounds to bring fresh contempt of court proceedings against Stephen Yaxley-Lennon.”

Regjeringsadvokaten er et politisk embede og underlagt regjeringen, men Cox fremstiller saken som om den ikke føres av politiske grunner:

In a statement, Mr Cox’s office added: “In deciding to refer the case to the High Court, the Attorney was acting independently of government.

“He based his decision on an assessment of the evidence and whether it was in the wider public interest to institute proceedings.”

Dermed risikerer den unge politiske aktivisten og freelance-reporteren igjen å bli satt i fengsel, hvor han sier det er så farlig for ham å oppholde seg at han risikerer livet, dette på grunn av aggressive muslimske medfanger. Ifølge hans eget nettsted risikerer Robinson to år innenfor murene.

Man kan spørre seg hvilken del av den brede offentligheten som har interesse av å rettsforfølge Robinson for andre gang på grunnlag av de samme anklagene, og det i en tid hvor han også forsøkes fordrevet fra internett.

Tilhengere av Tommy Robinson venter utenfor straffedomstolen Old Bailey i London den 27. september 2018, hvor Robinson befant seg i et rettsmøte. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix.

Robinson har oppnådd en heltestatus i den britiske arbeiderklassen, som i samsvar med alminnelig sans for fairness vanskelig kan unngå å la seg provosere av den flokkmentaliteten som gjør seg gjeldende på hans bekostning. For makteliten i det flerkulturelle britiske samfunnet, som gjør særdeles anstrengte forsøk på å fremstille dette som harmonisk, er Robinson derimot et hår i suppen.

Det å gjøre Tommy Robinson til fritt vilt og fjerne ham fra offentligheten opphever naturligvis ikke de underliggende sosiale spenningene i Storbritannia som har gjort ham til en viktig offentlig skikkelse, men risikerer snarere å forsterke disse. Men ved å ta ut en folkelig lederskikkelse vil makteliten for en stakket stund være kvitt en brysom motstander.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.