Sakset/Fra hofta

EU-president Donald Tusk påstår at utenlandske, anti-demokratiske krefter vil forsøke å påvirke det forestående EU-valget i mai, akkurat som de gjorde under folkeavstamningen om Brexit, la han til.

Demokratene, etterretningssjefer og anti-Trump-medier i USA la hurtig skylden på Putin og sa det var han som hadde skaffet Trump seieren.

Nå begynner EU-ledelsen å snakke på samme måte: Hemmelige, utenlandske krefter påvirket Brexit-valget.

Emmanuel Macron slenger seg på:

Emmanuel Macron, the French President, said in an editorial published in newspapers across the EU on Tuesday that «our first freedom is democratic freedom: the freedom to choose our leaders as foreign powers seek to influence our votes at every election».

Det er et svakhetstegn når ledere på bruke «mørke, utenlandske» krefter som forklaring på at opinionen går dem imot.

I stedet for argumenter, svarer de med paranoia og konspirasjoner.

Demokratene i USA lever på konspirasjonsteorier. Etter at deres egen spesialetterforsker Bob Mueller ikke ser ut til å kunne levere de fellende bevisene på Russia collusion som de hadde håpet på, gjentar de påstander som for lengst er diskreditert og starter sin egen etterforskning, som skal favne enda bredere enn Muellers.

På begge sider av Atlanteren snakkes det om hat: Venstresiden i USA påstår at den største sprederen av hat sitter i Det hvite hus.

Folkevalgte Demokrater har oppfordret til sjikanering av Trump-medarbeidere.

Det utrolige er at det er Demokratene og Hillary som drev business med Putin og betalte for en drittpakke om Trump.

En dommer i Florida har bestemt at mannen bak rapporten, Christopher Steele, kan stevnes og raporten legges frem.

Hat over alt

EU er også gode på paranoia og hat.

EU-president Donald Tusk slutter seg til advarslene fra Frankrikes president Emmanuel Macron, som vil forby utenlandsk finansiering av europeiske partier.

– Et europeisk byrå for beskyttelse av demokratiene kan bidra med europeiske eksperter til hvert medlemsland for å beskytte dets valgprosess mot nettangrep og manipulasjon, foreslår Macron.

Utenlandsk finansiering av europeiske politiske partier bør forbys, og man bør enes om å forby «hatefulle og voldsforherligende tale på internett», mener den franske presidenten.

EU-president Donald Tusk er enig og støtter forslaget om forbud mot utenlandsk finansiering av europeiske partier.

– Antieuropeiske krefter utenfra forsøker både åpent og i hemmelighet å påvirke europeernes demokratiske valg, noe som var tilfelle med brexit og flere valg i Europa. Det kan også bli tilfelle i valget på nytt EU-parlament i mai, mener Tusk.

– Ikke la politiske partier som er finansiert av krefter utenfra og fiendtlig innstilt til Europa, avgjøre EUs viktigste prioriteter og hvem som skal lede europeiske institusjoner, oppfordrer Tusk i en kunngjøring. (NTB)