Tavle

Om boken:

Torunn Heier er en stresset alenemor med et mislykket ekteskap, mislykket selvbilde, og et mislykket forhold til Gud, kreditorer og sin berømte eksmann. Hun forsøker å overleve hverdagen ved å studere psykologi, skrive freelance-artikler for elskeren sin i Dagbladet og jobbe deltid på et krisesenter. På dette krisesenteret går det et seiglivet rykte blant personalet om at noen systematisk har tatt livet av konemishandlere i flere tiår. Torunn lukter en mulighet og bestemmer seg for å skrive en artikkel om hvordan det føles å miste sin voldelige ektemann, og om morderen som kanskje finnes der ute, eller kanskje ikke.

Men han finnes, og han har en perfekt fasade, en perfekt drapshistorie, samt iskald omsorg for mishandlede kvinner og sin egen kullsvarte hemmelighet. Men ingen skal få lov til å avsløre hans livsverk, og Torunn vikles inn i en malstrøm hvor hun og Skytsdjevelen langsomt sirkler seg nærmere hverandre, i en spektakulær kriminalsak som strekker seg helt opp til toppen av regjeringskontorene. I denne kriminalromanen har forfatteren ønsket å bryte med billig blodsplatter, fordrukne detektiver og endeløse frokostmøter hos Kripos.

 

Pressemelding:

Oslo-forfatteren Kent Andersen med ny kriminalroman.

Tre år etter debuten, kommer Kent Andersen med sin andre roman. Som før står Fair Forlag bak, men denne gang er det en krim på 388 sider med den tosidige tittelen “Skytsdjevelen”. Handlingen springer ut fra et krisesenter i Oslo, hvor forbausende mange voldelige ektemenn har dødd og forsvunnet opp gjennom årene. Men hvorfor? Og hvorfor har ingen gjort noe med det?

“Skytsdjevelen” setter krimgenren på hodet:

I denne boken møter leseren en usedvanlig hyggelig psykopat, som har valgt å bruke sine morderiske evner på noe han føler er samfunnsnyttig. Antihelten er Torunn Heier, som er en ganske ordinær skilt, stressa og blakk tobarnsmor. Ut fra ren pengenød bestemmer hun seg for å grave i saken, men hun har ingen anelse om hva hun vikler seg inn i, hvor farlig det er, og hvor langt oppover i politikken saken strekker seg.

Fokus på et viktig og vedvarende problem: Vold mot kvinner

Andersen ble opptatt av temaet vold mot kvinner på 80-tallet, etter å lest boken “The Burning Bed” av Faith McNulty. På denne tiden assisterte han et krisesenter i sin jobb som vekter, og dette ga ham en fascinasjon for menn som begår vold mot sin kjære, og hva som driver dem – og ikke minst hva som får kvinner til å forbli i slike voldelige forhold år etter år. Som i Andersens forrige roman, “Nakenape”, handler også “Skytsdjevelen” mye om menneskelig natur, psykologi og nerve, og om den evige kampen mellom godt og ondt.

Et opprop mot repetitiv krim…og Nesbø?

Andersen har alltid hatt et hjerte for krim, og “Skytsdjevelen” bygger på hans krimnovelle ved samme navn som sto på trykk i Vi Menn nr. 34 i 1992. På baksiden av boken står det at forfatteren “bryter med billig blod-splatter, fordrukne detektiver og endeløse frokostmøter hos Kripos”, og dermed er det kanskje duket for en liten debatt om norsk krim? En ting er sikkert: Etterhvert som hovedpersonen og morderen spinner seg stadig nærmere hverandre, blir det intenst, voldsomt og smertelig spennende.

Boken er i salg hos bokhandlerne nå.

Tanum    Bokkilden    Adlibris